Ξεχάστε τις ζάχαρες και όλα τα γλυκαντικά, τις παχιές κρέμες, το γάλα με τα φουλ λιπαρά που βάζατε στον καφέ σας ή ακόμη και τον ντεκαφεϊνέ καφέ που επιλέγατε γιατί σας έφερνε ταραχή ο κανονικός καφές. Τα προσαρμογόνα ή ανταπτογόνα (adaptogens) βότανα ήρθαν για να αντικαταστήσουν όλα τα παραπάνω για να μας κάνουν να αισθανθούμε καλύτερα και να βελτιώσουν την ικανότητα του σώματος μας να αντιστέκεται στους στρεσογόνους και αγχωτικούς παράγοντες της καθημερινής ζωής.

Η νέα τάση λοιπόν είναι ο καφές με λειτουργικά μανιτάρια.

Τι είναι τα προσαρμογόνα βότανα;

Τα Adaptogens είναι μη τοξικά φυτικά φάρμακα που ισχυρίζονται ότι μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε καλύτερα (ή να αυξήσουμε την αντίστασή μας) στο ψυχικό ή σωματικό στρες, βελτιώνοντας τη σωματική και ψυχική απόδοση και πιθανώς υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενώ τα προσαρμογόνα χρησιμοποιούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, στην αγιουβερδική ιατρική και φιλοσοφία  και στη φυτική ιατρική, μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται γνωστά καθώς γίνεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη τους.

Ποιο είναι το νόημα της προσθήκης προσαρμογόνων στον καφέ;

Εάν αισθανθήκατε ποτέ νευρικότητα μετά την κατανάλωση απλού καφέ, ίσως σας ενδιαφέρει να πίνετε καφέ εμπλουτισμένο με προσαρμογόνα βότανα, ο οποίος συχνά είναι πολύ χαμηλότερος σε καφεΐνη από ένα παραδοσιακό φλιτζάνι καφέ, ενώ έχει επίσης τα οφέλη των λειτουργικών μανιταριών.

Τα λειτουργικά μανιτάρια δεν είναι ίδια με τα απλά που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ ή στα παντοπωλεία. Πρόκειται για 15 ειδικές ποικιλίες μανιταριών από τις 2000 που έχουν αναγνωριστεί ότι είναι βρώσιμες και φαρμακευτικές.  Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τα θρεπτικά τους οφέλη, το καθένα έχει βρεθεί ότι βοηθά στη συνολική υγεία και ευεξία όπως ότι μειώνουν τα επίπεδα άγχους, αυξάνουν τη νοητική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα, δίνουν ενέργεια κλπ.

Και στη χώρα μας κυκλοφορούν στα φαρμακεία ως συμπληρώματα διατροφής προϊόντα με λειτουργικά μανιτάρια (Ashwagandha, Cordyceps, reishi, shiitake, maitake) είτε σε μορφή σκόνης ή σε κάψουλες. Κυκλοφορεί ακόμη και καφές από λειτουργικά μανιτάρια.

Καθώς λοιπόν τα προσαρμογόνα έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα στρες, η προσθήκη τους στον καφέ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του επιπέδου άγχους και της εξάντλησης με έναν εύκολο τρόπο – προσθέτοντάς το σε κάτι που πίνουμε κάθε μέρα ούτως ή αλλιώς.

Πολλές εταιρείες που παρασκευάζουν και εμφιαλώνουν καφέ έχουν ήδη τροποποιήσει τις συνταγές τους εντάσσοντας προσαρμογόνα βότανα με στόχο να μπορεί να απολαύσει κάποιος τον καφέ του με όλα τα οφέλη και ταυτόχρονα χωρίς να έχει ενοχλήματα από την κατανάλωσή του.

Ο καφές Adaptogen έχει μερικά μεγάλα πρόσθετα οφέλη, αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να το πίνετε ως λύση σε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Εάν έχετε πολύ άγχος, ίσως είναι καλύτερο να συνδυάσετε τον ανταπτογόνο καφέ σας με άλλες συνήθειες που μειώνουν το άγχος.

 

Και μην ξεχνάτε ότι ο συγκεκριμένος καφές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Παρόλο που τα οφέλη από τα προσαρμογόνα ακούγονται δελεαστικά, είναι πάντα καλό να θυμάστε ότι όπως συμβαίνει με οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλή για την υγεία σας. Για το λόγο αυτό είναι προτιμότερο να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.