Όλοι μας έχουμε τη συνήθεια να ξεχνάμε ή να αφήνουμε πλαστικά μπουκάλια με νερό μέσα στο αυτοκίνητο και μάλιστα πολλές φορές όταν αισθανθούμε διψασμένοι καταφεύγουμε στο νερό που έχουμε αποθηκεύσει στο ΙΧ μας εδώ και ημέρες. Είναι σίγουρα μια συνήθεια που έχει άμεσες και σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα πλαστικά μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού που έχουν αφεθεί για αρκετό καιρό μέσα στο αυτοκίνητο κρούουν οι επιστήμονες τονίζοντας ότι απειλείται σημαντικά η ανθρώπινη υγεία.

Μια συνήθεια που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία μας

Όταν πάμε να πιούμε από μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό που έχουμε αφήσει σε ζεστά αμάξια για αρκετές ημέρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά να έχουν αναπτύξει βακτήρια αλλά και να έχουν”διαρρεύσει” ποσότητες  χημικών ουσιών, όπως του αντιμονίου και της διφαινόλης Α (BPA), που ως γνωστών έχει κατηγορηθεί για καρκινογενέσεις. Η BPA μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα, προκαλώντας δυνητικά ζητήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή και τον μεταβολισμό, ενώ το αντιμόνιο δεν θεωρείται καρκινογόνο κατά την κατάποση, αλλά μπορεί να προκαλέσει έμετο και διάρροια. Αυτό ισχύει και για τα ανοικτά μπουκάλια, ακόμη κι αυτά που βρίσκονται στο πορτ-μπαγκάζ και δεν τα βλέπει ο ήλιος.

Πάντως οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι εάν αφήσετε νερό στο αυτοκίνητο για λίγες ώρες, η ποσότητα BPA που θα διαρρεύσει πιθανότατα θα είναι αμελητέα και δεν βλάψει την υγεία σας.