Τα χάπια σιδήρου που λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσαν να βλάψουν τον οργανισμό, μέσα σε μόλις 10 λεπτά. Όπως προειδοποιεί μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόμων από το Imperial College London το συμπλήρωμα σιδήρου προκαλεί ταχεία βλάβη του DNA στα αιμοφόρα αγγεία, καθώς μπορεί να περιέχει 10 φορές περισσότερο σίδηρο από ότι είναι απαραίτητο για την υγεία.

Ο σίδηρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή. Πολλές γυναίκες παίρνουν το συμπλήρωμα μετά την εγκυμοσύνη ενώ χρησιμοποιείται ως θεραπεία για την αναιμία. Οι υψηλές δόσεις σιδήρου, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον οργανισμό. Η επικεφαλής της έρευνας Δρ Shovlin και η ομάδα της εξέτασαν την επίδραση τέτοιων υψηλών δόσεων του μετάλλου σε ανθρώπινα ενδοθηλιακά κύτταρα – τα οποία ευθυγραμμίζονται με τις αρτηρίες και τις φλέβες. Πραγματοποίησε αγωγή στα κύτταρα με ένα διάλυμα σιδήρου παρόμοιο με εκείνο που παρατηρείται στο αίμα μετά τη λήψη του συμπληρώματος. Μέσα σε 10 λεπτά, βρήκε τα κύτταρα που δέχθηκαν υψηλή δόση σιδήρου να έχουν σημάδια βλάβης.

Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία σε δοκιμές εργαστηρίου θα μεταφραζόταν και σε βλάβη στο κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου », είπε, αλλά σημαίνει ότι τα κύτταρα είναι πιο ευαίσθητα στο σίδηρο από ό, τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα. H Δρ Shovlin και η ομάδα της αποφάσισε να επικεντρωθεί στο σίδηρο μετά από αναφορές ότι ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που χρησιμοποιούν συμπληρώματα σιδήρου για τη θεραπεία της αιμορραγικής τηλαγγειεκτασίας (σύνδρομο Rendu-Osler-Weber) που είναι μια κληρονομική διαταραχή η οποία προκαλεί ανωμαλίες στα αιμοφόρα αγγεία και ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό που εντόπισαν είναι πως οι αιμορραγίες χειροτέρεψαν μετά τη θεραπεία με σίδηρο. Πάντως τόνισε ότι τα συνταγογραφούμενα συμπληρώματα σιδήρου είναι απαραίτητα για πολλούς ασθενείς και τους προέτρεψε να μην σταματήσουν να λαμβάνουν τα δισκία τους.

Ένα χάπι σιδήρου 100g περιέχει 3mg σιδήρου, ενώ αντίστοιχα ίδια ποσότητα σπανάκι περιέχει 2,7mg. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για έναν άνθρωπο να καταναλώσει περισσότερο από 20mg σιδήρου μόνο από τη διατροφή τους.

Πόσο σίδηρο χρειαζόμαστε;

Οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο για να παραμείνουν υγιείς από ό, τι οι άνδρες. Οι γιατροί συνιστούν οι άνδρες να λαμβάνουν 8.7mg σιδήρου ημερησίως, ενώ οι γυναίκες χρειάζονται 14,8mg την ημέρα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν όλα το σίδερο που χρειάζονται από την καθημερινή διατροφή τους. Ωστόσο, οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο σίδηρο, λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Επίσης οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Καλές πηγές σιδήρου περιλαμβάνουν τα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι, το κρέας και τα ψάρια, οι ξηροί καρποί και τα αυγά.