Πόνοι στη μέση. Πως θα περάσει η οσφυαλγία

Οσφυαλγία. Αντιμετωπίστε τους πόνους στη σπονδυλική στήλη και τη μέση.

Πως αποφεύγουμε την καταπόνηση των αρθρώσεων και τους τραυματισμούς

των μαλακών ιστών, σύνδεσμοι, τένοντες.

Τι πρέπει να κάνουμε όταν υποφέρουμε από δησκοκήλη κι άλλες παθήσεις.

 

Πόνος στη μέση (οσφυαλγία) ένα πρόβλημα που μπορεί να βρει λύση

Ο πόνος στη μέση είναι ένα κοινό πρόβλημα που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και δυστυχώς, είναι πιθανόν να υποφέρουμε από αυτόν σε κάποια φάση της ζωής μας. Η συνήθης λύση -εάν δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα- είναι τα παυσίπονα. Ωστόσο μια πρόσφατη κλινική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal αναφέρει ότι η παρακεταμόλη, μια κοινή φαρμακευτική αγωγή για την ανακούφιση του πόνου, είναι αναποτελεσματική για τη θεραπεία της οσφυαλγίας.

Τα περισσότερα, άτομα που πήραν μέρος στις μελέτες και έλαβαν παρακεταμόλη, φάνηκε να έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων σε δοκιμασίες ηπατικής λειτουργίας.

Εναλλακτικοί τρόποι για την ανακούφιση

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αναγνωρίσετε τι είναι αυτό που προκαλεί τον πόνο στη μέση κι από τη στιγμή που θα το βρείτε να λάβετε και τα κατάλληλα μέτρα, τις θεραπείες ή τις τεχνικές για την ανακούφιση από τον πόνο. Στους περισσότερους ανθρώπους η οσφυαλγία προκαλείται από μια απότομη κίνηση ή στην κακή στάση σώματος. Σε παθολογικό επίπεδο μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες, μεταξύ άλλων σε φλεγμονές και κακώσεις στους μύες, στους τένοντες ή στους συνδέσμους, σε αρθρίτιδες, μεταβολικά νοσήματα, παθήσεις του πεπτικού κ.α.

Κακώσεις μυών και συνδέσμων. Αυτή είναι, ίσως, η πιο κοινή ζημία που μπορεί να συμβεί στη μέση με την απότομη άρση ή από ένα αθλητικό τραυματισμό. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν μυϊκούς σπασμούς, πόνο (που μπορεί να είναι σοβαρός) και περιορισμένη κίνηση.

Αμέσως βάλτε επιθέματα πάγου στην περιοχή για δέκα λεπτά τουλάχιστον. Επαναλάβετε αυτό πολλές φορές μέχρι η φλεγμονή να αρχίσει να υποχωρεί. Αν οι μύες έχουν σκληρύνει μπορείτε επίσης να εναλλάσσεται το επίθεμα πάγου με ένα ζεστό επίθεα για να τους βοηθήσει να χαλαρώσουν. Αλλά να αρχίσετε και να τελειώσετε με το κρύο επίθεμα για να διευκολύνετε τη φλεγμονή και να μειώσετε τον πόνο. Προσπαθήστε να ξαπλώσετε και μη μένετε για ώρες καθιστοί ή ξαπλωμένοι γιατί αυτό μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Όταν ηρεμήσει λίγο ο πόνος κάντε με απαλές κινήσεις stretching

Οσφυϊκή δισκοκήλη: Είναι μια σχετικά συχνή πάθηση Ο μεσοσπονδύλιος δίσκος είναι ένα μαλακό «μαξιλαράκι» ανάμεσα σε δύο σπονδύλους και ο ρόλος του είναι να απορροφά τους κραδασμούς και να διευκολύνει τις κινήσεις. Με την πάροδο του χρόνου, ο δίσκος χάνει ένα μέρος του νερού που περιέχει, χάνει την ελαστικότητά του και μειώνεται το ύψος του. Το περίβλημά του εμφανίζει σταδιακά ρήξεις και το εσωτερικό του βγαίνει από το περίβλημα και πιέζει τα νεύρα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι πόνος στη μέση (οσφυαλγία) και το πόδι (ισχιαλγία), και ορισμένες φορές αδυναμία (παράλυση) και μούδιασμα του ποδιού. Αν υποφέρετε από δισκοκήλη, αρχικά είναι να αναπαυτείτε κι έπειτα ζητείστε τη συμβουλή του ιατρού σας. Μετά την αποθεραπεία συστήνεται ως μέθοδος γυμναστικής το Pilates, γιατί «δουλεύει» ιδιαίτερα τους μυς της κοιλιάς . Έτσι ενισχύονται οι μύες του κορμού και της μέση και μειώνει τον κίνδυνο της περαιτέρω επιδείνωσης.

Εκφυλιστική νόσος των αρθρώσεων (Οστεαρθρίτιδα) Καθώς μεγαλώνουμε, οι δίσκοι που κάθονται μεταξύ των σπονδύλων στην πλάτη μας γίνονται πιο λεπτοί και οι αρθρώσεις συμπιέζονται περισσότερο. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στις αρθρώσεις, ευαισθησία, δυσκαμψία, κλείδωμα, και μερικές φορές μία διάχυση υγρού στην περιοχή της άρθρωσης. Για να ανακουφιστούμε από τον πόνο από την οστεορθρίτιδα, η κίνηση είναι η καλύτερη συμβουλή. Η αδράνεια οδηγεί σε πιο δύσκαμπτες αρθρώσεις, επομένως ακόμη και μια ήπια βόλτα, για πέντε λεπτά μπορεί να κάνει θαύματα. Γιόγκα, κολύμπι είναι οι δραστηριότητες που ενδείκνυνται για την πάθηση. Τρώτε επίσης τροφές που είναι φυσικά αντιφλεγμονώδη. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα λιπαρά ψάρια συνιστώνται ιδιαίτερα. Άλλες εξαιρετικά ωφέλιμες τροφές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κόκκινα / μπλε μούρα, ξηροί καρποί και σπόροι κουρκούμης, τζίντζερ και σκόρδο.

Σύνδρομο επαναλαμβανόμενης καταπόνησης: Αυτή η κάκωση συμβαίνει από τις επανειλημμένες και για μεγάλο διάστημα κινήσεις (συνήθως από δουλειά ή αθλητισμό) που επηρεάζουν τη σπονδυλική στήλη. Για παράδειγμα, αν στην εργασία σας πρέπει συνεχώς να είστε στραμμένοι προς τα δεξιά σας, τότε η δεξιά πλευρά του κάτω μέρος της πλάτης συμπιέζεται, ερεθίζεται και στο τέλος προκαλεί φλεγμονή. Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα γρήγορα, πριν να προλάβει να γίνει ένας σοβαρός τραυματισμός. Προσπαθήστε να προσαρμόσετε και να ισορροπήσετε την κίνηση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάντε stretching (τέντωμα) προς την αντίθετη κατεύθυνση από την πλευρά που δουλεύετε συνήθως. Το τακτικό μασάζ από έναν έμπειρο θεραπευτή μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμο.

Πόνοι περιόδου και πόνοι στη μέση: Για πολλές γυναίκες, η έμμηνος ρύση συνοδεύεται και από πόνους στη μέση καθώς η μήτρα συνδέεται με ένα δίκτυο νεύρων που διατρέχουν τη λεκάνη. Χρησιμοποιείστε μια θερμοφόρα ή κάντε ένα ζεστό μπάνιο τα οποία μπορούν να χαλαρώσουν την ένταση στους μυς. Μια ήπια κίνηση έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Δοκιμάστε περπάτημα, κολύμβηση, ποδηλασία, γιόγκα ή tai chi και αποφύγετε δραστηριότητες όπως το τρέξιμο. Για να ωφεληθείτε περισσότερο τεντώστε όσο μπορείτε το κάτω μέρος της πλάτης εφαρμόζοντας κάποιες κινήσεις από τη γιόγκα (στάση σκυλιού, παιδιού). Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι ο βελονισμός μπορεί να είναι ευεργετικός για μερικές γυναίκες με επώδυνες περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του πόνο και στη μέση.

Εργασιακή στάση: Αφήσαμε τελευταίο το θέμα που αφορά τη στάση του σώματος όταν εργαζόμαστε που είναι και το πιο σημαντικό αφού μεγάλο μέρος της ημέρας μας δαπανάται στην εργασία. Επομένως, έχει ιδιαίτερη σημασία η στάση του σώματος. Η έλλειψη κίνησης σε συνδυασμό με την κακή στάση του σώματος στα γραφεία μας, μπορεί να οδηγήσει σε ακαμψία και στη συμπίεση στη μέση προκαλώντας πόνο. Καθίστε πίσω στην καρέκλα σας, έτσι ώστε η πλάτη σας υποστηρίζεται από την πλάτη της καρέκλας. Για να το κάνετε αυτό, τότε θα πρέπει να τραβήξετε σωστά την καρέκλα σας στο γραφείο σας, προκειμένου να φτάνετε το πληκτρολόγιό σας εύκολα. Ιδανικά τα πόδια σας πρέπει να είναι επίπεδη θέση στο πάτωμα, Ρυθμίσετε επομένως το ύψος της καρέκλας ανάλογα. Χρησιμοποιήστε ένα υποπόδιο εάν είναι απαραίτητο. Ο στόχος είναι να νιώθουμε χαλαροί και να υποστηρίζουμε σωστά τη σπονδυλική στήλη όταν καθόμαστε. Το συχνό Stretching βοηθά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα τακτικά διαλλείματα είναι επίσης ωφέλιμα. Προσπαθήστε να κινείστε περισσότερο στο γραφείο σας και μη μένετε πολλές ώρες καθισμένοι μπροστά στον υπολογιστή.