Πόσο αθώα είναι τα αναψυκτικά διαίτης;

Τα λεγόμενα αναψυκτικά διαίτης είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους. Οι καταναλωτές αυτών των ποτών επωφελούνται από το γεγονός ότι περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης και είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας. Μάλιστα ορισμένοι τα θεωρούν ακόμη και μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που περιέχονται στα αναψυκτικά διαίτης, συνήθως ασπαρτάμη ή σακχαρίνη, μπορεί να μεγιστοποιήσουν τον κίνδυνο να αναπτύξει κάποιος σακχαρώδη διαβήτη. Το περιοδικό Nature, δημοσίευσε τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας που έγινε σε ποντίκια και τα οποία εμφάνισαν Διαβήτη μετά από συνεχή κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Αυτό που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες στα αναψυκτικά διαίτης, παρεμβαίνουν στο φυσικό οικοσύστημα των βακτηρίων του πεπτικού συστήματος. Υπέθεσαν ότι συγκεκριμένες χημικές ουσίες, όπως τα φωσφορικά άλατα, αλλάζει τις ισορροπίες των καλών βακτηρίων που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η ικανότητα των αποτελεσματικής αφομοίωσης της τροφή και ως αποτέλεσμα τα ποντίκια να εμφανίσουν διαβήτη.

Σημειώνεται πως το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα έχει μια ποικιλία από ευεργετικά βακτήρια και μικρόβια που κατοικούν μέσα του και τα οποία δεν προκαλούν προβλήματα υγείας. Αντίθετα αυτοί οι μικροοργανισμοί, βοηθούν, μεταξύ άλλων, στην απορρόφηση και το μεταβολισμό των θρεπτικών ουσιών, προστατεύουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις και μολύνσεις και προστατεύουν το πεπτικό σύστημα από άλλους, επιβλαβής μικροοργανισμούς. Η ισορροπία αυτών των μικροβίων μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ανάλογα με το περιβάλλον μας, τα επίπεδα του άγχους, και τη διατροφή μας.

Είναι πάντως ειρωνικό αν το σκεφθεί κανείς ότι ποτά που δημιουργήθηκαν για να κρατήσουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη σε απόσταση μπορούν να κάνει πραγματικά το αντίθετο!