Τα προϊόντα βαφής μαλλιών είναι από τα πιο δημοφιλή είδη καλλυντικών στην αγορά, καθώς χρησιμοποιούνται από το 60% των γυναικών στην Ευρώπη και μεταξύ 5 και 10% των ανδρών. Κατά το παρελθόν, η κύρια ανησυχία για τα προϊόντα αυτά ήταν η πιθανή συσχέτισή τους για την ανάπτυξη καρκίνου. Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν διεξαχθεί για να ερευνηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της χρήσης των βαφών μαλλιών και του κινδύνου εμφάνισης λευχαιμιών και λεμφωμάτων αλλά και καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Άλλες ανησυχίες είχαν να κάνουν για τη σχέση της βαφής μαλλιών με την ανάπτυξη αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής, που ορισμένοι άνθρωποι έχουν βιώσει μετά τη χρήση αυτών των προϊόντων. Μέχρι πριν από τη δεκαετία του 1980, οι βαφές μαλλιών περιείχαν ορισμένες χημικές ουσίες που ενοχοποιήθηκαν, έπειτα από πειράματα, για καρκίνο στα ζώα, ωστόσο μέχρι και σήμερα η συνάφεια των επιπτώσεων στον άνθρωπο δεν έχει αποδειχθεί. Οι κατασκευάστριες εταιρείες πάντως έχουν αντικαταστήσει αυτά τα χημικά προϊόντα με ασφαλέστερα. Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι σήμερα για τη χρήση των βαφών και της συχνότητας εμφάνισης διαφόρων τύπων καρκίνου. Μερικές επιδημιολογικές μελέτες ανέφεραν ότι οι κομμωτές, οι οποίοι είναι πιο εκτεθειμένοι σε βαφές μαλλιών, έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης, ωστόσο, άλλες μελέτες, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αντικρούουν αυτά τα πορίσματα. Πρόσφατη ανάλυση, η οποία έλαβε υπόψη όλες τις προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες, έχει δείξει ότι δεν υπάρχει πρόσθετος κίνδυνος καρκίνου της ουροδόχου κύστης από την προσωπική χρήση βαφής. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο με τις αλλεργικές δερματίτιδες εξ επαφής από τη χρήση βαφών για τα μαλλιά, που εξακολουθεί να είναι ένα κοινό πρόβλημα μεταξύ των ασθενών που επισκέπτονται δερματολογικά ιατρεία.

Από ποιες βαφές πρέπει να ανησυχούμε;

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βαφής μαλλιών. Η προσωρινή και οι ημι-μόνιμες βαφές μαλλιών είναι μη-οξειδωτικές, αυτό σημαίνει ότι επικαλύπτουν την τρίχα αντί να τη διαπεράσουν και φεύγουν με το λούσιμο. Η μόνιμη (ονομάζεται επίσης οξειδωτική), χρησιμοποιείται συχνότερα και προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία καθώς οι βαφές μαλλιών για πιο σκούρα χρώματα για τα μαλλιά, χρησιμοποιούν ισχυρότερες συγκεντρώσεις χημικών ουσιών από τα ανοικτότερα χρώματα, και ως εκ τούτου μπορεί να εκθέσουν τους χρήστες σε υψηλότερες ποσότητες αυτών των χημικών ουσιών.

Είναι ασφαλείς και χωρίς κινδύνους στην υγεία;

Οι βαφές μαλλιών είναι από τα πιο καλά αξιολογημένα καλλυντικά προϊόντα στην αγορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση σήμερα, τονίζει η ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. για τα καταναλωτικά προϊόντα. Όλες οι βαφές μαλλιών στην Ευρώπη πρέπει να συμμορφώνονται με τον Κανονισμό Καλλυντικών ο οποίος απαριθμεί τα συστατικά χρωματισμού της τρίχας που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα σκευάσματα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς. Ο κανονισμός αυτός απαιτεί επίσης από τους κατασκευαστές να περιλαμβάνουν προειδοποιήσεις ασφάλειας στις ετικέτες των προϊόντων που περιέχουν ορισμένες ουσίες οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και υπερευαισθησία. Οι κατασκευαστές έχουν την πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια των προϊόντων τους, και υποχρεούνται από το νόμο να εξασφαλίσουν ότι τα προϊόντα έχουν περάσει από ειδική επιστημονική αξιολόγηση ασφάλειας πριν να πωληθούν.