Μέχρι και σήμερα η συζήτηση για το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας είναι ανοικτή και μοιρασμένη σε δύο στρατόπεδα. Από την μια πλευρά βρίσκονται όσοι ισχυρίζονται ότι πρέπει να τα λούζουμε μια φορά την εβδομάδα και στην αντίπερα όχθη αυτοί που ισχυρίζονται ότι το λούσιμο πρέπει να γίνεται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Όμως η αλήθεια είναι ότι το πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.


 

 

Το χρονικό διάστημα που κάποιος πρέπει να λούσει τα μαλλιά του διαφέρει από άτομο σε άτομο. Έτσι, διαφορετικοί είναι και οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη συχνότητα ενός λουσίματος.

                                         


                                                       Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Ηλικία και ορμονικές αλλαγές

Αναλόγως ηλικίας οι σμηγματογόνοι αδένες στο τριχωτό της κεφαλής, οι οποίοι παράγουν το σμήγμα, δηλαδή το φυσικό λιπαντικό του ανθρώπινου οργανισμού, μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο ενεργοί.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση έχουν μειωμένα επίπεδα ανδρογόνων στο αίμα γεγονός που οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή φυσικού ελαίου (σμήγμα) στο δέρμα.

  • Η εθνοτική καταγωγή (εθνικότητα)

Ένας άλλος καθοριστικός παράγοντας στο πόσο συχνά πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά είναι η εθνικότητα και το χρώμα του δέρματος. Οι Αφροαμερικανοί έχουν άλλες ανάγκες περιποίησης των μαλλιών από ότι άλλους φυλετικούς τύπους όπως η λευκή ή καυκάσια φυλή.

  • Το μήκος των μαλλιών

Η συχνότητα του λουσίματος εξαρτάται και από το μήκος των μαλλιών. Τα μακρύτερα μαλλιά είναι πιο συχνά αφυδατωμένα και οι άκρες πιο ξηρές σε σχέση με τα κοντά, αφού το σμήγμα από τους σμηγματογόνους αδένες δεν καταφέρνει να ενυδατώσει τα μαλλιά έως τις άκρες τους

  • Τύπος μαλλιών.

Για τους παραπάνω παρόμοιους λόγους, τα σγουρά, τραχιά και άγρια μαλλιά τείνουν να είναι πολύ πιο στεγνά από τα ίσια και μεταξένια. Έτσι, εάν έχετε πιο στεγνά μαλλιά, θα πρέπει να λούζεστε λιγότερο συχνά.

  • Επίπεδο ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.

Εάν ασκείστε και ιδρώνετε πολύ, ίσως αναρωτιέστε αν πρέπει πάντα να λούζετε τα μαλλιά σας μετά. Οι δερματολόγοι λένε ότι ακόμη και με καθημερινή άσκηση δεν χρειάζεται να λούζουμε τα μαλλιά μας κάθε ημέρα. Είναι πιο σημαντικό να λάβουμε υπόψη τον τύπο των μαλλιών την υφή και την ποσότητα παραγωγής σμήγματος.

Σημάδια ότι λούζεστε πολύ συχνά ή λιγότερο συχνά:

Πώς θα καταλάβετε αν λούζετε πολύ τα μαλλιά σας; Μπορεί να αντιμετωπίσετε τα ακόλουθα: Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά, σπάσιμο μαλλιών, ένα ξηρό, ερεθισμένο δέρμα ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη απώλεια μαλλιών. Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιπτώσεις, το να μην λούζεστε αρκετά συχνά μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα με την πιτυρίδα, γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστείτε ένα φαρμακευτικό σαμπουάν, είτε χωρίς ιατρική συνταγή είτε με συνταγή.

Σε γενικές γραμμές οι ειδικοί προτείνουν να λουζόμαστε μια με δύο φορές την εβδομάδα. Θυμηθείτε όμως: Τα μαλλιά έχουν τη δική τους προσωπικότητα και ανάγκες που βασίζονται σε διαφορετικούς παράγοντες που τα κάνουν μοναδικά. Αυτό που λειτουργεί για εσάς δε σημαίνει ότι λειτουργεί και για τον διπλανό σας…