Πότε η ασπιρίνη βοηθά στην πρόληψη καρδιακού ή εγκεφαλικού

 Η ασπιρίνη κυκλοφορεί στην αγορά για περισσότερο από έναν αιώνα ως ένα απλό παυσίπονο για μυαλγίες και πονοκεφάλους. Είναι ένα καθημερινό μέρος της ζωής μας και μπορεί να το θεωρούμε ως ένα σχετικά ακίνδυνο φάρμακο. Μάλιστα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν καθημερινά, χαμηλή δόση ασπιρίνης, ελπίζοντας να μειώσουν την πιθανότητα να υποστούν κάποια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Για τα περισσότερα άτομα όμως που δεν έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, οι κίνδυνοι της καθημερινής λήψης ασπιρίνης αντισταθμίζουν τα οφέλη. Για τις γυναίκες, ιδίως, δεν υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η ασπιρίνη είναι ευεργετική για την πρόληψη μιας πρώτης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Όλα τα φάρμακα – ακόμα και αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή – έχουν κάποιους συναφείς κινδύνους. Ο κυριότερος κίνδυνος της ασπιρίνης είναι η πρόκληση αυξημένης αιμορραγίας.

 

Η ασπιρίνη παρεμβαίνει στη δράση συγκέντρωσης αιμοπεταλίων, αφού μπορεί να παρεμποδίσει την θρόμβωση και απόφραξη των αγγείων. Τα φάρμακα που επηρεάζουν το αίμα με τον τρόπο αυτό αναφέρονται ως αντιπηκτικά. Για τους ανθρώπους που έχουν ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, το όφελος είναι σημαντικό για τη μείωση της πιθανότητας ενός άλλου καρδιακού ή εγκεφαλικού συμβάματος.

Πρόσφατες μελέτες για τη χρήση της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη δείχνουν πως τα οφέλη είναι ελάχιστα. Ταυτόχρονα, εκείνοι που λαμβάνουν καθημερινά ασπιρίνη έχουν αυξημένη πιθανότητα μείζονος αιμορραγίας από το γαστρεντερικό σωλήνα ή ακόμα και ενδοκρανιακής αιμορραγίας. Έτσι πολλοί οργανισμοί υγείας έχουν αναθεωρήσει τις συστάσεις για τη χρήση της ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη.