Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τον καθαρισμό της επιφάνειας κοπής για την κουζίνα. Κάποιοι χρησιμοποιούν χυμό λεμονιού και αλάτι και θεωρούν ότι έτσι την απολυμαίνουν. Αλλά αυτό είναι λάθος. Απολύμανση είναι η διαδικασία που κάνουμε για να μειώσουμε τον αριθμό των μικροοργανισμών που βρίσκονται σε κάποια επιφάνεια ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο τροφικής ασθένειας. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποστειρώσουμε μια σανίδα κοπής, καθώς και άλλες επιφάνειες της κουζίνας, είναι με ένα αραιωμένο διάλυμα χλωρίνης και νερού.

Για να καθαρίσετε και να απολυμάνετε τη σανίδα κοπής πρώτα την πλένεται με ζεστό νερό και σαπούνι. Στη συνέχεια, απολυμαίνετε χρησιμοποιώντας ένα αραιό διάλυμα χλωρίνης – μόλις 1 κουταλιά της σούπας άοσμο υγρό λευκαντικό (όχι περισσότερο)- σε 2 λίτρα νερό. Αφήστε το διάλυμα της χλωρίνης να σταθεί στην επιφάνεια για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένετε και στεγνώνετε με καθαρό χαρτί κουζίνας.

Να θυμάστε: επειδή μια επιφάνεια φαίνεται καθαρή, δεν σημαίνει ότι είναι απαλλαγμένη από τα βακτηρίδια που προκαλούν ασθένειες, για αυτό είναι σημαντικό να καθαρίζεται και να απολυμαίνεται.