Μετά τη σύσταση για παύση της χορήγησης του εμβολίου της Johnson & Johnson από τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την παράδοση των εμβολίων της στην Ευρώπη, καθώς επανεξετάζει τα περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων σε ανθρώπους που εμβολιάστηκαν μετά την αναστολή των εμβολιασμών στις ΗΠΑ.

Η Johnson & Johnson “εξετάζει αυτά τα περιστατικά μαζί με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές”, ανακοίνωσε ο όμιλος σε μήνυμα που στάλθηκε στο Γαλλικό Πρακοτρείο, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το εύρος της αναβολής της διάθεσης στην Ευρώπη.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα”, υπογράμμισε η Johnson & Johnson, υπενθυμίζοντας ότι περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά της Covid-19 έχουν ήδη χορηγηθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά την έγκρισή του για επείγουσα χρήση στα τέλη Φεβρουαρίου.

Την ίδια ώρα, κι ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στο θέμα αυτό, κι ενόσω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει διευκρινήσεις από την Johnson & Johnson για την ανακοίνωση της εταιρείας για καθυστερήσεις στην παράδοση εμβολίων της στην Ε.Ε, η ιταλική εφημερίδα La Stampa, επικαλούμενη πηγή του ιταλικού υπουργείο Υγείας, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να μην ανανεώσει τα συμβόλαια εμβολίων COVID-19 το επόμενο έτος με εταιρείες όπως η βρετανo-σουηδική AstraZeneca και η αμερικανική Johnson & Johnson.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με πολλούς ηγέτες αποφάσισε ότι τα συμβόλαια με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια ιογενούς φορέα, τα οποία ισχύουν για το τρέχον έτος, δεν θα ανανεωθούν μετά τη λήξη τους». Η ιταλική εφημερίδα επισημαίνει, ακόμη, ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια τεχνολογίας mRNA, όπως είναι για παράδειγμα αυτά των Pfizer/BioNTech και της Moderna.