Ροδόχρους ακμή. Ένα δερματικό πρόβλημα που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Η ροδόχρους ακμή είναι μια χρόνια πάθηση του δέρματος που μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα του προσώπου, εξογκώματα, σπυράκια, σκληρό δέρμα, ακόμα και κόκκινα μάτια.

 

Μάθετε για τη ροδόχρου ακμή

Η ροδόχρους ακμή (Rosacea) είναι μια κοινή αλλά ελάχιστα κατανοητή διαταραχή του δέρματος του προσώπου που εκτιμάται ότι επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο- και οι περισσότεροι από αυτούς δεν το γνωρίζουν. Στην πραγματικότητα, η ροδόχρου ακμή είναι πολύ διαδεδομένη, αλλά ωστόσο το 95% των ασθενών με ροδόχρου ακμή γνώριζαν ελάχιστα ή τίποτα για τα σημεία και τα συμπτώματα πριν την διάγνωση τους.

Λόγω της ερυθρότητας που προκαλεί στο πρόσωπο, οι επιπτώσεις της ροδόχρους στην προσωπική εμφάνιση, μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ψυχολογικά, κοινωνικά και επαγγελματικά προβλήματα, ιδιαίτερα, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Καθώς η αιτία της ροδόχρου ακμής είναι άγνωστη και δεν υπάρχει καμία θεραπεία, σήμερα η ιατρική βοήθεια που είναι διαθέσιμη μπορεί ωστόσο να κρατήσει την πάθηση σε ύφεση, να ελέγξει τα σημεία και τα συμπτώματα της.

Κάθε ένα από τα ακόλουθα σημάδια είναι μια προειδοποίηση ώστε να δείτε έναν δερματολόγο για τη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία πριν τα συμπτώματα γίνουν ολοένα και πιο σοβαρά:

  • Ερυθρότητα στα μάγουλα, τη μύτη, το πηγούνι ή το μέτωπο.
  • Μικρά ορατά αιμοφόρα αγγεία στο πρόσωπο.
  • Εξογκώματα ή σπυράκια στο πρόσωπο.
  • Υδαρή ή ερεθισμένα μάτια (σπάνια).

Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τι προκαλεί ροδόχρου. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν δέρματα που κοκκινίζουν εύκολα. Κάθε εθνική ομάδα μπορεί να αναπτύξει ροδόχρου αν και είναι πιο συχνή σε άτομα από τη βορειοδυτική Ευρώπη. Οι γυναίκες έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο, αλλά οι άνδρες έχουν συχνά πιο σοβαρά συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, η ερυθρότητα του δέρματος γίνεται πιο αισθητή και τα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να γίνονται πιο έντονα.

Τι να αποφεύγετε:

Καθώς όπως προαναφέρθηκε δεν υπάρχει οριστική θεραπεία παρά μόνο έλεγχος των συμπτωμάτων είναι καλό όσοι υποφέρουν από ροδόχρου ακμή να αποφεύγουν παράγοντες που ενεργοποιούν και επιδεινώνουν την κατάσταση όπως: αποφυγή στρεσογόνων καταστάσεων, ή την έκθεση στον ήλιο, τα θερμά κλίματα, τους ισχυρούς ανέμους και την υγρασία. Ακόμη: τις σάουνες και τα χαμάμ, ή το πολύ κρύο. Επίσης κάποιες τροφές, σε ορισμένους ανθρώπους επιδεινώνουν τα συμπτώματα όπως: γιαούρτια, συκώτι, η σόγια σως, τα διάφορα τυριά, η σοκολάτα, το ξύδι, τα εσπεριδοειδή, τα καυτερά φαγητά, μελιτζάνες, ντομάτες, μπανάνες κ.α. Τα οινοπνευματώδη και ο καφές μπορεί να προκαλέσουν ένταση των συμπτωμάτων και ειδικότερα το κόκκινο κρασί, η μπύρα, το μπέρμπον, το τζιν, η βότκα και η σαμπάνια, η ζεστή σοκολάτα και ο ζεστός καφές ή τσάι. Κάποια προϊόντα φροντίσας του δέρματος μπορεί να αποδειχθούν ενοχοποιητικά για την ροδόχρου όπως ορισμένα καλλυντικά για τα μαλλιά σε μορφή σπρέι, ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν αλκοόλη, αμαμηλίδα(βότανο για τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες) ή άρωμα. Τέλος κάποια φάρμακα όπως τα αγγειοδιασταλτικά και τα τοπικά στεροειδή επιδεινώνουν την κατάσταση.

Τι πρέπει να κάνετε:

Θα πρέπει να πλένεται το πρόσωπό σας με ένα ήπιο σαπούνι και χλιαρό ή κρύο νερό. Πρέπει να χρησιμοποιούνται ενυδατικές κρέμες, να καταναλώνετε κρύο νερό και σε περίπτωση που αθλείστε, μετά την άσκηση να τοποθετείτε μια δροσερή πετσέτα στο πρόσωπο. Ειδικές κρέμες, gel, λοσιόν, και αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν. Οι γιατροί τέλος χρησιμοποιούν το λέιζερ για τη θεραπεία ορισμένων μορφών ροδόχρου ακμής.

 

Πηγή: National Rosacea Society