«Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα-μετά το άσθμα – χρόνιο νόσημα στην παιδική ηλικία. Μέχρι σήμερα η αδυναμία κατανόησης των μηχανισμών που προκαλούν τη νόσο δεν επιτρέπει ούτε την πρόληψη του ΣΔ1 ούτε την οριστική θεραπεία του». Τα παραπάνω αναμένεται να τονίσει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας – Διευθύντρια Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, και πρόεδρος  της Παιδιατρικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου κατά την ομιλία της στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής, που διοργανώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (22-23 Μαΐου).

Όπως θα επισημάνει η κυρία Τσινοπούλου, στην ομιλία της με θέμα: «Σύγχρονη φαρμακευτική διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά και τους εφήβους», η θεραπευτική αντιμετώπιση και γενικότερα η διαχείριση του ΣΔ1 είναι αρχικά περίπλοκη και επίπονη μιας και απαιτούνται συνεχείς δακτυλοκεντήσεις για τη μέτρηση της γλυκόζης αλλά και πολλαπλές ενέσεις ινσουλίνης ημερησίως. Σταδιακά ομαλοποιείται η κατάσταση μετά από κατάλληλη εκπαίδευση η οποία περιλαμβάνει εκπαίδευση στην ινσουλινοθεραπεία και στη διατροφή καθώς και εκπαίδευση για ασφαλή φυσική δραστηριότητα. “Η συνεχής ενημέρωση και μεταβίβαση γνώσης σε όλους τους επαγγελματίες υγείας, που είναι κοντά στα παιδιά και εφήβους με ΣΔ1, αποτελεί αναγκαιότητα για την επαρκή υποστήριξη, ασφαλή φροντίδα και παροχή συμβουλών” υπογραμμίζει η Καθηγήτρια Παιδιατρικής.


Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (ΣΔ1) είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, που χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη ινσουλίνης, με αποτέλεσμα την υπεργλυκαιμία. 


Στα παιδιά και στους εφήβους εφαρμόζονται κυρίως τα εντατικοποιημένα σχήματα ινσουλινοθεραπείας (πολλαπλές ενέσεις ημερησίως) και οι αντλίες ινσουλίνης – αυτοματοποιημένες κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό σήμερα– οι οποίες αποτελούν και θεραπεία επιλογής. Οι σοβαρές υπογλυκαιμίες επηρεάζουν άμεσα και απειλούν τη ζωή των παιδιών για αυτό πρέπει να αντιμετωπίζονται κατάλληλα είτε με ένεση γλυκαγόνης είτε με το νέο προϊόν ανάλογο της γλυκαγόνης σε συσκευασία ρινικής εκνέφωσης.

Σε ότι αφορά τις εξελίξεις της τεχνολογίας στο διαβήτη, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής υπογραμμίζει ότι οι τεχνολογίες έχουν φέρει στο προσκήνιο νέες ινσουλίνες, πιο δραστικές και ασφαλείς, τόσο για την κάλυψη της βασικής ινσουλιναιμίας του οργανισμού, όσο και για την κάλυψη των γευμάτων. Η τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί έφερε, ακόμη, στο προσκήνιο και νέες συσκευές συνεχούς παρακολούθησης των τιμών γλυκόζης (Flash Glucose Monitoring: FGM και Continuous Glucose Monitoring: CGM) οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν και με αντλίες ινσουλίνης μέσω bluetooth.