Σαν σήμερα συμπληρώνονται 235 χρόνια από τη γέννηση του Ρενέ Λαεννέκ – Rene-Theophile-Hyacinthe Laennec, ιδρυτή ενός από τα σημαντικότερα ιατρικά εργαλεία, του στηθοσκόπιου.

Ο Laennec ήταν Γάλλος γιατρός, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1781 και πέθανε στις 13 Αυγούστου του 1826. Εκτός, όμως, από την ιατρική του ιδιότητα, ο Laennec ήταν και εφευρέτης. Σε αυτόν οφείλουμε σήμερα το στηθοσκόπιο. Σήμερα, η ομάδα της Google τιμά σήμερα με Doodle τα 235α γενέθλιά του! Ο Laennec γεννήθηκε σε μια μικρή πόλη της Γαλλίας και στην ηλικία των 12 ετών βρέθηκε στη Ναντ μαζί με τον θείο του, Guillaime-François Laennec, ο οποίος εργαζόταν στο φαρμακευτικό τμήμα ενός πανεπιστημίου.Από μικρή ηλικία είχε δεξιότητες και μιλούσε, εκτός από γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά. Πριν επιστρέψει στις σπουδές του, το 1799, ασχολήθηκε με την ποίηση και το χορό, ενώ μελέτησε και αρχαία ελληνικά Σπούδασε ιατρική σε πανεπιστήμιο του Παρισιού, δίπλα σε γνωστούς γιατρούς της εποχής του. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου δύο χρόνια για να μπει η εφεύρεση στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Πώς ανακαλύφθηκε στηθοσκόπιο του Rene Laennec

Μέχρι το 19ο αι., η ακρόαση της καρδιάς και των πνευμόνων γινόταν με το αυτί του γιατρού τοποθετημένο πάνω στο θώρακα του ασθενούς. Η ανακάλυψη του στηθοσκοπίου προήλθε από τα παιδάκια που έπαιζαν. Μια μέρα ο Laennec, καθώς περνούσε την αυλή του Λούβρου είδε μερικά παιδιά που είχαν βάλει τα αυτιά τους στην άκρη κάτι μακριών ξύλων. Διασκέδαζαν ακούγοντας τα χτυπήματα που οι σύντροφοί τους έκαναν στην άλλη άκρη του υποτυπώδους αυτού παιχνιδιού. Ο Laennec, εκείνη τη στιγμή συνέλαβε την ιδέα να μεταφέρει εκείνο το παιχνίδι στη μελέτη των ασθενειών της καρδιάς. Την άλλη μέρα στην κλινική του πήρε ένα φύλλο χαρτί, το τύλιξε σε κύλινδρο, το έδεσε με ένα νήμα και το έβαλε στην άρρωστη καρδιά. Η εξεταστική του μέθοδος που την ονόμασε «έμμεση ακρόαση» στηρίχθηκε σε χρόνια ακροαστικής πείρας και επιμελούς καταγραφής των καρδιακών και των αναπνευστικών ήχων που ακούγονται στο θώρακα του αρρώστου και του υγιούς. Συνδυάζοντας τα ευρήματα αυτά με τα δεδομένα της επίκρουσης που γνώριζε επίσης αρκετά καλά, ο Laennec, συγκέντρωσε μια σειρά σαφών πληροφοριών για την έδρα και τους χαρακτήρες των αλλοιώσεων των πνευμόνων, του υπεζωκότος, της καρδιάς και του περικαρδίου. . Εντυπωσιασμένος από το αποτέλεσμα, κατασκεύασε το 1816 το πρώτο μονό (ακρόαση μόνο από το ένα αυτί) στηθοσκόπιο, το οποίο καθιστούσε τους ήχους διαυγέστερους ενώ ταυτόχρονα μείωνε την αμηχανία γιατρού και ασθενούς. Αργότερα, το 1850, κατασκευάστηκε το διπλό στηθοσκόπιο που αποτελεί έκτοτε απαραίτητο εξεταστικό εργαλείο κάθε γιατρού.