Δεν πρέπει να παραμελούμε ποτέ τα σημάδια που μας στέλνει το σώμα μας. Μια ξαφνική αδιαθεσία, ένας ξαφνικός πόνος στο στήθος ή στους ώμους, μια ζαλάδα, θολή όραση, όλα αυτά είναι σημάδια και συμπτώματα που εάν επιμείνουν τότε θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική συμβουλή και βοήθεια. Από την άλλη πλευρά, δεν ισχυριζόμαστε ότι θα πρέπει να γίνουμε κατά φαντασίαν ασθενείς και με το παραμικρό σύμπτωμα να επικοινωνούμε με το γιατρό μας. Επαναλαμβάνουμε, όμως, ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Η πρόληψη είναι υγεία και σημαίνει μακροζωϊα χωρίς προβλήματα.  


Συνεπώς ιδιαίτερη προσοχή δείχνουμε εάν:


Υψηλός πυρετός που δεν πέφτει.

Ένας επίμονος υψηλός πυρετός μπορεί να οφείλεται σε οποιαδήποτε πάθηση λένε οι γιατροί, ωστόσο ο  λόγος για τον οποίο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας είναι για να αποκλείσετε ασθένειες όπως  βακτηριακή/ιογενής λοίμωξη και πνευμονία. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν ο πυρετός δεν πέφτει ακόμη και μετά τη λήψη αντιπυρετικός και ειδικότερα εάν έχετε άλλα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, βήχα ή πονοκέφαλο.

Δύσπνοια

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κάποια σχετική δύσπνοια όταν ασκούμαστε έντονα. Όμως εάν αυτή προέλθει χωρίς κανέναν λόγο μπορεί να είναι σημάδι ενός καρδιακού προβλήματος. Περιττό να αναφέρουμε ότι η δύσπνοια είναι ανησυχητικό σύμπτωμα και της covid-19…

Ξαφνική θολή όραση

Η ξαφνική απώλεια όρασης σε έναν ασθενή με χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη, θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα μιας συστηματικής κατάστασης που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Αλλά, εάν είστε κατά τα άλλα υγιείς, θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οφθαλμίατρο, ή ότι αναπτύσσετε ένα πιο σημαντικό πρόβλημα υγείας όπως διαβήτη ή σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ξαφνικός έντονος πόνος στον ώμο.

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να παίρνουμε στα σοβαρά τα συμπτώματά μας, ειδικότερα όταν εμφανίζονται ξαφνικά ή κλιμακώνονται γρήγορα.

Σφίξιμο/πίεση στο στήθος.

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής προσβολής, πνευμονικής εμβολής, αρρυθμίας, ακόμη και πνευμονίας. Το σφίξιμο στο στήθος δεν υποδεικνύει απαραιτήτως πρόβλημα στην καρδιά. Μπορεί να οφείλεται σε δυσλειτουργία του γαστρεντερικού, των πνευμόνων, του μυϊκού συστήματος και όχι μόνο. Το σφίξιμο και ο πόνος στο στήθος είναι από τις συνηθέστερες αιτίες επίσκεψης στα Επείγοντα Περιστατικά ενός νοσοκομείου. Ταυτόχρονα, ο πόνος στο στήθος που συνοδεύεται από ζάλη είναι συνήθως σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά σας.  Για την καλή υγεία της καρδιάς μας σημαντικό ρόλο παίζει η διατροφή!

Πρησμένα πόδια, ή αστραγάλους.

Το πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, που εμφανίζεται από το πουθενά, μπορεί να είναι σημάδι συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ηπατικής νόσου, ακόμη και καρκίνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πόνος στο κάτω δεξιό μέρος της πλάτης.

Εάν δεν «ταλαιπωρήθηκε» πρόσφατα κάποιος μυς, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι σκωληκοειδίτιδας και ένα επείγον πρόβλημα.

Πόνος ή αίμα κατά την ούρηση

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης. Πολλές φορές οι ασθενείς θα προσπαθήσουν να πιούν νερό και να περιμένουν να δουν πως είναι η κατάσταση. Αλλά είναι προτιμότερο, εάν πονάτε συνεχώς, να ενημερώσετε οπωσδήποτε το γιατρό σας. Εάν έχετε αιματουρία μπορεί να είναι σημάδι ουρολοίμωξης ή νεφρικών προβλημάτων.

Έντονος πόνος στην κοιλιά.

“Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν έναν έντονο κοιλόπονο, ξεκινώντας από τη σκωληκοειδίτιδα έως την απόφραξη των εντέρων σας. Οι πέτρες στη χολή, οι κήλες και η εκκολπωματίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυνατό κοιλόπονο.

«Περίεργες» αλλαγές στη διάθεση.

Υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ασθενειών πίσω από τις αλλαγές στη διάθεσή μας συμπεριλαμβανομένου του αδιάγνωστου διαβήτη, μιας διαταραχής ψυχικής υγείας ή ακόμα και ενός εγκεφαλικού.