Σκόρδο… το θαυματουργό

Το σκόρδο επιπρόσθετα από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει στον οργανισμό μας, φαίνεται πως επιβραδύνει τη γήρανση και προστατεύει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές νόσους όπως το Alzheimer και το Parkinson. Οι ενώσεις θείου και συγκεκριμένα η ουσία αλλισίνη, φαίνεται ότι είναι από τα ενεργά συστατικά του σκόρδου και μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών με αντιφλεγμονώδη προστασία. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Missouri των ΗΠΑ βρήκαν πως ένα παράγωγο του υδατάνθρακα, που περιέχεται στο σκόρδο, με την ονομασία FruArg είναι το κλειδί. Μελέτησαν το ρόλο του θρεπτικού αυτού συστατικού και την προστασία που προσφέρει στον οργανισμό από νευροεκφυλιστικές παθήσεις και την ικανότητά του να αναστέλλει και ενδεχομένως να αντιστρέφει τη βλάβη των κυττάρων του εγκεφάλου που προκαλούνται από το περιβαλλοντικό στρες. Το περιβαλλοντικό στρες μπορεί να περιλαμβάνει τη διαδικασία γήρανσης, το κάπνισμα τη ρύπανση τα τραύματα στον εγκέφαλο ή την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Η μικρογλοία είναι μια ουσία που περιέχεται διάχυτα στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, και είναι η πρώτη και κύρια γραμμή άμυνας του Κεντριού Νευρικού Συστήματος. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σε αντίθεση με άλλα κύτταρα του εγκεφάλου, που ανανεώνονται σπανίως, τα μικρογλοιακά κύτταρα ανταποκρίνονται στις φλεγμονές και στις περιβαλλοντικές πιέσεις πολλαπλασιάζοντάς τα. Με το να συγκεντρώνονται γύρω από τον εαυτό τους και μεταναστεύουν προς ένα σημείο που έχει υποστεί βλάβη, είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φλεγμονές και να προστατεύσουν τα υπόλοιπα εγκεφαλικά κύτταρα από την καταστροφή.

Το σκόρδο εκτός από την κατανάλωσή του και τη χρήση του στη μαγειρική είναι ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής στον κόσμο.