Μπορεί να έχετε ακούσει ότι η μαύρη σοκολάτα έχει οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Αλλά είναι η πραγματικότητα ή απλά ένας ευσεβής πόθος για να καταναλώσουμε χωρίς τύψεις αυτή τη γλυκιά απόλαυση;

Μικρές μελέτες δείχνουν ότι το κακάο, ένα συστατικό που υπάρχει σε αφθονία στη σοκολάτα, μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία. Είναι πιθανό ορισμένα θρεπτικά συστατικά στο κακάο να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς και να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, ειδικά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε ενώσεις που ονομάζονται φλαβανόλες. Οι φλαβανόλες είναι  αντιοξειδωτικές ουσίες και οι κόκκοι κακάο περιέχουν υψηλά επίπεδα φλαβανολών. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει περισσότερο κακάο και φλαβανόλες από άλλους τύπους σοκολάτας.

Οι φλαβανόλες βρίσκονται επίσης στο τσάι, το κόκκινο κρασί, τα μήλα και τα μούρα.

Σήμερα, οι ερευνητές μελετούν εάν οι συμπυκνωμένες δόσεις φλαβανολών στο κακάο μπορούν να βελτιώσουν γενικότερα την υγεία, τη λειτουργία της καρδιάς, να αποτρέψουν την εμφάνιση καρκίνου ή να  ωφελήσουν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου και  να αποτρέψουν τη μείωση της γνωστικής ικανότητας στους ηλικιωμένους και τις επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Περισσότεροι από 2.000 μεγαλύτεροι ενήλικες έχουν συμμετάσχει στην τριετή μελέτη. Αλλά είναι πολύ νωρίς για να διεξαχθούν συμπεράσματα εάν συμπληρώματα κακάο θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου.

Καθώς η μελέτη συνεχίζεται, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αφού δεν υπάρχουν παρενέργειες από τις φλαβανόλες στο κακάο και κάνει καλό στην καρδιά ή στις γνωστικές ικανότητες, θα μπορούσαν να γίνουν ένα απλό συμπλήρωμα που οι άνθρωποι θα πρόσθεταν στη διατροφή τους.

Τα… πικρά νέα είναι πως οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας, ακόμη και αυτής με περιεκτικότητα υψηλή σε κακάο, δεν είναι το ίδιο ισχυρή  με την κατανάλωση ενός σχετικού συμπληρώματος κακάο.