Στατίνες και υψηλή χοληστερόλη

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί μια έντονη παραφιλολογία για τους κινδύνους από τη χρήση στατινών στην αντιμετώπιση και πρόληψη από τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλοί αναφέρονται στις μακροπρόθεσμες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όμως η πλειοψηφία των γιατρών συμφωνεί ότι οι στατίνες είναι πραγματικά σωτήριες.

Οι στατίνες αποτελούν το οπλοστάσιο της ιατρικής απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα και οι όποιες παρενέργειες είναι ήσσονος σημασίας σε σχέση με την ευεργετική τους δράση και προφύλαξη που προσφέρουν στον οργανισμό. Άλλωστε, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί, η συγκεκριμένη ουσία, έχει μπει στο μικροσκόπιο της επιστημονικής κοινότητας, όσο κανένα άλλο φάρμακο. Έχει ελεγχθεί και αναλυθεί και έχει τεθεί σε δοκιμαστικά πειράματα για μεγάλα χρονικά διαστήματα και σε εκτεταμένο αριθμό ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Σημαντική μελέτη στα πλαίσια της πρόληψης σε άτομα με επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου, είναι η μελέτη Jupiter, όπου χορηγήθηκε ροζουβαστατίνη, που θεωρείται η ισχυρότερη στατίνη και πολύ ασφαλής.

Παρενέργειες υπάρχουν –όπως συμβαίνει και σε όλα τα φάρμακα- και είναι γνωστές στον ιατρικό κόσμο όμως η προφύλαξη που προσφέρουν από ένα καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό είναι μεγαλύτερης σημασίας. Σύμφωνα με την Jupiter, μειώνονται κατά 54% οι κίνδυνοι καρδιακής προσβολής και κατά 48% οι κίνδυνοι ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Τα υπολιπιδαιμικά φάρμακα, κύρια οι στατίνες θεωρούνται, λοιπόν, αποτελεσματικά φάρμακα, με καλή συμμόρφωση και ανεκτικότητα.