Καθώς οι ανησυχίες για πιθανή σχέση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και των θρόμβων στο αίμα αυξάνονται, οδηγώντας αρκετές χώρες να αναστείλουν τη χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου για την Covid-19, στο μικροσκόπιο μπαίνει, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και το εμβόλιο της Johnson & Johnson για πιθανές θρομβώσεις. Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J έχει λάβει έγκριση για χρήση στην ΕΕ, αλλά η χορήγησή του δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Τώρα χρησιμοποιείται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο EMA ανέφερε επίσης πως δεν είναι ακόμη σαφές αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα δύο εμβόλια και στα περιστατικά που αναφέρθηκαν και πως η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης θα αποφασίσει αν χρειάζεται κάποια ρυθμιστική δράση

Σε ότι αφορά το εμβόλιο της AstraZeneca οι ειδικοί επιμένουν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης είναι «πολύ σπάνιος» και πως τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των κινδύνων.

 


Τι σημαίνει ένας θρόμβος στο αίμα;

Θρόμβωση είναι η πήξη του αίματος εντός του αγγείου και ο σχηματισμός θρόμβου ο οποίος διακόπτει την κυκλοφορία του αίματος. Η πήξη του αίματος είναι μια σημαντική διαδικασία στο σώμα που αποτρέπει την υπερβολική αιμορραγία όταν πχ τραυματιζόμαστε. Εάν αναπτυχθεί σε αρτηρίες, οδηγεί σε ισχαιμία του τροφοδοτούμενου οργάνου όπως έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, νέκρωση άκρων.

Συμπτώματα:

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όποιος βιώνει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα για μια περίοδο 4 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια:

  • Πόνος, νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως αδυναμία στα πόδια ή σπασμούς, ή κράμπες, πρήξιμο, ερυθρότητα και ζεστασιά στο πόδι ή στο χέρι.
  • Ξαφνική δύσπνοια, αιχμηρό πόνο στο στήθος (που μπορεί να είναι χειρότερος όταν εισπνέετε) και βήχα, πρήξιμο στα πόδια, παρατεταμένο πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, ασυνήθιστες μελανιές ή κόκκινες κηλίδες .
  • Επίμονο και δυνατό πονοκέφαλο, θολή όραση, ναυτία

Τι προκαλεί τη δημιουργία θρόμβου;

Υπάρχουν πολλές αιτίες για τη δημιουργία θρόμβου στο αίμα. Η παχυσαρκία, η εγκυμοσύνη, το κάπνισμα, τα αντισυλληπτικά, η χρόνια φλεγμονώδης νόσος, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και πολλά άλλα νοσήματα είναι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβου στο αίμα.  Εάν ό θρόμβος αναπτυχθεί στις εσωτερικές φλέβες τότε δημιουργείται η φλεβική θρομβοεμβολική νόσος η οποία αποτελείται από δύο κλινικές οντότητες την εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση, και την πνευμονική εμβολή. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε εσωτερική φλέβα του οργανισμού με συχνότερη εντόπιση τα κάτω άκρα (πόδια).

Σύμφωνα με τον Διευθυντή της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, Αγγειοχειρουργό Σταύρο Καλλιάφα, εάν ο θρόμβος αποκολληθεί από τις φλέβες, μεταφέρεται με τη κυκλοφορία στη καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες προκαλώντας πνευμονική εμβολή. Εκεί εμποδίζει τον εμπλουτισμό του αίματος με καθαρό οξυγόνο και οδηγεί σε υπερκόπωση της καρδιάς και των πνευμόνων θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς.