Τι είναι η συναισθηματική υγεία; Πόσο ρόλο παίζει στη γενικότερη κατάσταση του οργανισμού; Τις δίνουμε τη σημασία που της αρμόζει; Μήπως οι αρνητικές σκέψεις υπερνικούν τα θετικά μας συναισθήματα;

Η συναισθηματική υγεία είναι κάτι περισσότερο από το να ζούμε με άγχος, στρες ή κατάθλιψη. Με απλά λόγια, είναι η ίδια η ύπαρξή μας, αν αισθανόμαστε ήρεμοι, χαρούμενοι, λυπημένοι, πως διαχειριζόμαστε τις δύσκολες καταστάσεις της ζωής μας αλλά και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Και κυριότερο από όλα αν φροντίζουμε τον εαυτό μας, τη συναισθηματική και σωματική μας υγεία και όλα εκείνα τα ζητήματα που θα μας επιτρέψουν να ζήσουμε όμορφα και ποιοτικά.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι να βάζουμε τη συναισθηματική υγεία σε δεύτερη μοίρα από τη σωματική

Για να είναι υγιές το σώμα πρέπει να είναι υγιής και η ψυχή. Αυτά τα δύο είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους καθώς το ένα εξαρτάται από το άλλο. Σκεφθείτε πως όταν είμαστε σωματικά ασθενείς και αδυνατούμε να κάνουμε πράγματα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουμε άγχος και ανησυχία κι αυτό μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Από την άλλη πλευρά, όταν θα βελτιώσουμε τη φυσική μας υγεία και υιοθετήσουμε συνήθειες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά, τότε το σώμα θα ανταποκριθεί ανάλογα κι αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία.

Ενισχύουμε τις φιλίες

Ισχυρές και υγιείς σχέσεις, φιλικές, οικογενειακές ακόμη και επαγγελματικές βοηθούν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής υγείας. Οι άνθρωποι που επιλέγουμε να έχουμε στη ζωή μας, επιδρούν θετικά –ή και αρνητικά πολλές φορές- στην ψυχή, καθώς η κοινωνική αλληλεπίδραση, σε γενικές γραμμές, συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης. Η ικανότητα να επικοινωνούμε καλά με τους άλλους – να εκφράζουν και οι δύο πλευρές τα συναισθήματά τους και να ακούν αλλήλους – μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία.

Πετυχαίνουμε τους στόχους μας

Η καλή συναισθηματική υγεία συνδέεται με την αύξηση της παραγωγικότητας, την καλύτερη απόδοση και την πιο σταθερή προσέλευση στην εργασία. Ψάχνουμε λοιπόν και αναζητούμε εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας δώσουν τα κίνητρα για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις . Οι θετικές συνήθειες μας βοηθούν να βρούμε την ισορροπία στη ζωή μας.

Προετοιμαζόμαστε για αυτά που θα έρθουν

Η προετοιμασία για το μέλλον, αποτελεί ένα ισχυρό κίνητρο ώστε να φροντίσουμε για τη συναισθηματική υγεία μας. Ακόμα και οι πιο συναισθηματικά υγιείς άνθρωποι θα βιώσουν δύσκολες στιγμές και μια ποικιλία συναισθημάτων που δοκιμάζουν τη διάθεση, τις σχέσεις και την υγεία. Η θλίψη, το άγχος, η λύπη, οι αντιξοότητες αποτελούν μέρος της ζωής, αλλά όσοι είναι εφοδιασμένοι με θετικές συνήθειες θα διατηρήσουν τη συναισθηματική υγεία τους σε σωστά επίπεδα και θα διαχειριστούν τα όποια εμπόδια ή δοκιμασίες με μεγαλύτερη ευκολία.