Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και ημικρανίες

Εάν υποφέρετε συχνά από κεφαλαλγίες και ημικρανίες τότε μια επίσκεψη στον ορθοπεδικό μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε την αιτία της εμφάνισής τους. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Southwestern Medical Center στο Ντάλας, το 34% των ασθενών που υποφέρουν από σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, υποφέρουν παράλληλα κι από ημικρανίες, σε σχέση με το 16% των ανθρώπων που δεν έχουν το σύνδρομο.

Χωρίς να είναι σαφής η σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μπορεί να μοιράζονται κάποιους κοινούς συστημικούς ή νευρολογικούς παράγοντες κινδύνου.

Σε μεγάλη μελέτη υγείας, που πραγματοποιήθηκε από την πανεπιστημιακή κλινική, αναλύθηκαν τα στοιχεία σχεδόν 26.000 αμερικανών, όπου ποσοστό 16% υπέφερε από ημικρανίες, τους τελευταίους 3 μήνες, και το 4% από αυτούς είχε σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα το τελευταίο έτος.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι άνθρωποι με ημικρανίες ήταν πιο πιθανό να έχουν σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και αντίστροφα. Ημικρανίες είχε το 34% των ανθρώπων με καρπιαίο, σε σχέση με το 16% όσων δεν είχαν το σύνδρομο. Μετά από προσαρμογή για άλλους παράγοντες, οι πιθανότητες ημικρανίας ήταν 2,6 φορές περισσότερες σε ανθρώπους με σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα υπήρχε στο 8% των συμμετεχόντων με ημικρανία έναντι 3% όσων δεν είχαν ημικρανία. Σε προσαρμοσμένη ανάλυση, οι πιθανότητες συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα ήταν περίπου 2,7 φορές υψηλότερες σε όσους είχαν ημικρανία.

Οι 2 παθήσεις είχαν ορισμένους κοινούς παράγοντες κινδύνου -που αφορούσαν ιδιαίτερα τις γυναίκες όπως παχυσαρκία, διαβήτη και κάπνισμα.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια διαδεδομένη κατάσταση που οφείλεται στην πίεση του μέσου νεύρου του καρπού και το οποίο προκαλεί μούδιασμα και αδυναμία. Οι ημικρανίες αντίστοιχα (δες σχετικό άρθρο βάλε το λινκ της ανάρτησής μας) συχνά περιλαμβάνουν σφύζουσα κεφαλαλγία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, ναυτία και έμετο.

Πηγή:Plastic and Reconstructive Surgery — Global Open.