Σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας

Πολλαπλή χημική ευαισθησία, μορφή αλλεργία χωρίς επίσημη ιατρική αναγνώριση

 

Τι είναι το σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας

Ίσως ακούτε για πρώτη φορά τον όρο σύνδρομο πολλαπλής χημικής ευαισθησίας, όμως υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια και εντάσσεται στο πλαίσιο των γενικών αλλεργιών. Είναι γνωστό ότι οι χημικές ουσίες προκαλούν πολλές ασθένειες. Μερικές χημικές ουσίες έχουν αποδειχθεί ότι είναι επικίνδυνο και βλαβερές για τον άνθρωπο όπως ο καπνός του τσιγάρου, που είναι η κύρια αιτία για εμφάνιση καρκίνου του πνεύμονα, ο αμίαντος, που προκαλεί μεσοθηλίωμα (ένα ασυνήθιστο όγκο στο θώρακα και στην κοιλιακή κοιλότητα), καρκίνο του πνεύμονα και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης οι χημικές ουσίες Kepone, εντομοκτόνο που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα σε άνδρες και νευρολογικές διαταραχές ή η Dibromochloropropane. ένα φυτοφάρμακο που μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στους άνδρες.

Η έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες των αλλεργιών. Οι χημικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν ευαισθησία είναι συνθετικές και φυσικές ουσίες που βρέθηκαν σε: Μοκέτες Πλαστικά Αρώματα Φυτά χρώματα και καπνός τσιγάρου. Υπάρχουν πολλές άλλες χημικές ουσίες υπό διερεύνηση, και το πρόβλημα συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της ολοένα αυξανόμενης παραγωγής οργανικών χημικών ενώσεων. Τα χαμηλά επίπεδα των χημικών ουσιών που βρέθηκαν σε καθημερινή υλικά, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, καλλυντικά και μελάνια εφημερίδας, μπορεί να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα σε άτομα με πολλαπλές χημικές ευαισθησίες. Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολλαπλής χημικής ευαισθησίας είναι: Πονοκέφαλοι, εξανθήματα, άσθμα, σύγχυση, πόνοι στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση, απώλεια μνήμης.

Το σύνδρομο της πολλαπλής χημικής ευαισθησίας περιγράφηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1950 από τον αμερικανό αλλεργιολόγο Θέρον Τζ. Ράντολφ, ο οποίος θεωρείται πατέρας της περιβαλλοντικής ιατρικής. Ωστόσο, η πολλαπλή χημική ευαισθησία, ή MCS, όπως αναφέρεται, είναι ένα θέμα υπό συζήτηση στην ιατρική κοινότητα. Μερικοί επιστήμονες δεν δέχονται πολλαπλή χημική ευαισθησία ως μια πραγματική ιατρική διαταραχή, ενώ άλλοι το αναγνωρίζουν ως ιατρική διαταραχή που προκλήθηκε από την έκθεση του περιβάλλοντος σε χημικές ουσίες. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επίσης κάποιος επίσημος ιατρικός ορισμός επειδή τα συμπτώματα και η έκθεση σε χημικές ουσίες είναι συχνά μοναδικές και ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ των ατόμων.