Σύνδρομο Χρόνιας κόπωσης

Σύνδρομο Χρόνιας κόπωσης, μια ασθένεια που δεν έχει εξηγηθεί.

Τα συμπτώματα μιμούνται τη γρίπη και η επίμονη κούραση καταβάλλει σωματικά και ψυχικά τον ασθενή.

Χρόνια κόπωση: ψυχολογική ή σωματική ασθένεια;

Το Σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης (CFS) είναι μια εξουθενωτική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έντονη κόπωση, ανεξάρτητα από το πόσο ξεκούραστοι είμαστε ή πόσο έχουμε κοιμηθεί. Μάλιστα τα συμπτώματα μπορεί να χειροτερέψουν με σωματική ή πνευματική δραστηριότητα. Το σύνδρομο μπορεί να συμβεί ξαφνικά και να διαρκέσει για χρόνια. Επηρεάζει τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες. Η αιτία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης δεν έχει ταυτοποιηθεί, ούτε διατίθενται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση της κατάστασης.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου μιμούνται τη γρίπη και είναι μεταξύ άλλων: φωτοφοβία (ευαισθησία των ματιών στο φως) πονοκέφαλος πόνο στους λεμφαδένες, κόπωση, αδυναμία μυών και αρθρώσεων, αδυναμία συγκέντρωσης, αϋπνία, κυκλοθυμία, σύγχυση χαμηλός πυρετός, κατάθλιψη. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα διαφορετικά.

Η διάγνωση εξαρτάται από δύο κριτήρια: Τη σοβαρότητα και τη διάρκεια, όπου η σοβαρή και χρόνια κόπωση διαρκεί για περισσότερο από έξι μήνες (πρέπει να έχουν αποκλειστεί άλλες παθήσεις) Και επίσης από τον αριθμό των συμπτωμάτων, όταν δηλαδή ο ασθενής έχει τέσσερα ή περισσότερα από τα συμπτώματα της χρόνιας κόπωσης.

Δεν υπάρχει κάποια θεραπεία για τη χρόνια κόπωση που να έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Τα συμπληρώματα βιταμινών και διατροφής έχουν κάποιο θεραπευτικό όφελος για ορισμένους ασθενείς, αλλά οι περισσότερες θεραπείες ανακουφίζουν μόνο από τα συμπτώματα του συνδρόμου.

Η θεραπευτική αγωγή για το Σύνδρομο της Χρόνιας Κόπωσης μπορεί να περιλαμβάνει:

• Φάρμακα, όπως αντιφλεγμονώδη, αντικαταθλιπτικά, κλπ

• Μέτριας έντασης αερόβια άσκηση

• Διαιτητικά συμπληρώματα και φυτικά σκευάσματα

• Ψυχοθεραπεία και υποστηρικτική συμβουλευτική

• Συμπληρώματα βιταμίνης Β12