Τα… αστραφτερά σπίτια βλάπτουν την υγεία των παιδιών

Πολλές μαμάδες θέλουν να εξασφαλίσουν ένα καθαρό σπίτι για τα παιδάκια τους ώστε να αποφύγουν μολύνσεις από μικρόβια και βακτήρια. Ωστόσο, αν χρησιμοποιούν απορρυπαντικά με λευκαντικές ουσίες δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος, καθώς η εβδομαδιαία παθητική έκθεση σε χλωρίνη συνδέεται με αύξηση κατά 35% υποτροπιάζουσας αμυγδαλίτιδας. Έρευνες αναφέρουν ότι όσοι μένουν σε «πεντακάθαρα» σπίτια έχουν κατά 20% αυξημένο κίνδυνο να κολλήσουν γρίπη, αμυγδαλίτιδα και πνευμονία. Τα συστατικά των λευκαντικών, μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα κύτταρα των πνευμόνων και να οδηγήσουν σε φλεγμονές. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι ερεθιστικές ιδιότητες των ενώσεων που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας καθαρισμού μπορεί ερεθίσει τους βλεννογόνους των πνευμόνων προκαλώντας φλεγμονή και καθιστώντας ευκολότερο για λοιμώξεις.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 9000 παιδιά σχολικής ηλικίας (6-12 ετών) σε Ολλανδία, Φινλανδία και Βαρκελώνη. Η χρήση χλωρίνης για την καθαριότητα των σχολείων ήταν συχνή στην Ισπανία αλλά σπάνια στη Φινλανδία. Για τη διεξαγωγή της έρευνας ελήφθησαν υπόψη κι άλλοι παράγοντες, όπως το παθητικό κάπνισμα, η ύπαρξη μούχλας στα σπίτια και η χρήση χλωρίνης στα σχολεία.

Η μελέτη τονίζει ότι βασίζεται σε παρατηρήσεις κι έτσι δεν μπορούν να εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα σχετικά με την αιτία και το αποτέλεσμα. Επιπλέον, δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά με τη χρήση άλλων προϊόντων καθαρισμού που χρησιμοποιούνται στο σπίτι, και συγκεντρώθηκαν μόνο βασικές πληροφορίες σχετικά με τη χρήση της χλωρίνης γεγονός που καθιστά δύσκολο τη διάκριση μεταξύ των επιπέδων έκθεσης.