Τα διαζύγια προκαλούν ψυχοσωματικά προβλήματα στους έφηβους

Ο χωρισμός των γονιών μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την ψυχοσωματική κατάσταση ενός έφηβου και ιδιαίτερα τον ψυχισμό των κοριτσιών αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης. Ένα διαζύγιο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως πονοκεφάλους, απώλεια όρεξης, προβλήματα στον ύπνο, δυσθυμία και θλίψη τονίζουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά των οποίων οι γονείς έχουν πάρει διαζύγιο είναι πιο επιρρεπή σε συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα από αυτά που ζουν σε μια πυρηνική οικογένεια και με τους δύο γονείς. Τα προβλήματα αυτά επηρεάζουν περισσότερο τα κορίτσια από ότι τα αγόρια της ίδιας ηλικίας, αν και τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αναφέρουν ότι υποφέρουν από κάποιο ψυχοσωματικό πρόβλημα από ότι τα αγόρια. Ωστόσο, έφηβοι που ζουν κυρίως με τον ένα γονιό είναι αυτά που πλήττονται περισσότερο από προβλήματα υγείας. Τα παιδιά που βρίσκονται σε καθεστώς επιμέλειας έχουν λιγότερα ψυχοσωματικά προβλήματα, από ότι συνομήλικοι τους που ζουν κυρίως με τον ένα γονέα, αλλά περισσότερα προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά που ζουν σε πυρηνικές οικογένειες.

Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες για τις διαφορές που παρατηρούνται μεταξύ των παιδιών που ζουν με έναν ή δύο διαζευγμένους γονείς, είναι πως τα ψυχοσωματικά συμπτώματα σχετίζονται με το στρες. Το να ζουν τα παιδιά σε δύο διαφορετικά σπίτια είναι μια αγχωτική διαδικασία που προκαλεί όλα αυτά τα συμπτώματα. Πάντως επισημαίνουν, ότι όλα αυτά μπορεί να αντισταθμιστούν από τα θετικά αποτελέσματα της διατήρησης στενής επαφής με τους δύο γονείς.

Τα τελευταία 20 χρόνια τα διαζύγια έχουν αυξηθεί δραματικά στο δυτικό κόσμο και η διαδικασία της από κοινού επιμέλειας των παιδιών, δηλαδή να περνάνε τα παιδιά ίσο χρόνο στα αντίστοιχα σπίτια των χωρισμένων γονιών τους, έχει γίνει πιο συχνή κατά την τελευταία δεκαετία.