Τα κουνούπια έχουν προτιμήσεις…

Αν είστε από αυτούς που τραβάτε ως μαγνήτες τα κουνούπια και τα άλλα έντομα δεν είναι γιατί είστε γλυκοαίματοι, αλλά όπως λένε οι επιστήμονες είναι θέμα γονιδίων. Βρετανοί επιστήμονες βρήκαν ενδείξεις ότι μερικοί άνθρωποι γεννιούνται απλά για να προσελκύσουν κουνούπια. Σε πειράματα που πραγματοποίησαν σε δίδυμα παιδιά, διαπίστωσαν ότι η οσμή του σώματος προσελκύει τα έντομα, με διαφορετικούς τρόπους, και αυτό επηρεάζεται έντονα από τον γενετικό παράγοντα.

Διαπιστώθηκε ότι ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων – που μοιράζονται το 100% των γονιδίων τους – είναι εξίσου ελκυστικά για τα κουνούπια. Μη πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται μόνο το 50 % των γονιδίων τους, διέφεραν ως προς το βαθμό στον οποίο προσελκύουν τα έντομα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν παρόμοια σύνδεση με γονίδια όπως το ύψος και η ευφυΐα. Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενα πειράματα που συνέδεαν τη μυρωδιά του σώματος με τις πιθανότητες προσέλκυσης κουνουπιών.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι παράγουν, μέσω της μυρωδιάς τους, ένα φυσικό εντομοαπωθητικό που τους κρατά ασφαλείς.Η κατανόηση στο τι προσελκύει τα κουνούπια μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και τρόπων απώθησής τους. Εκτιμούν ότι, με περαιτέρω έρευνα, στο μέλλον είναι δυνατόν να παρασκευαστεί ένα χάπι το οποίο θα ενισχύει την παραγωγή της συγκεκριμένης φυσικής εντομοαπωθητικής οσμής που θα αντικαταστήσουν τελικά τις λοσιόν και τα άλλα προϊόντα που εφαρμόζονται στο δέρμα.

Μέσω της έρευνας του γενετικού μηχανισμού που απωθεί τα κουνούπια στον άνθρωπο, θα επιτευχθεί και ο έλεγχος των νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω των εντόμων.