Τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, ή 30 λεπτά καθημερινού βαδίσματος , ή περισσότερα λεπτά λιγότερες ημέρες της εβδομάδας, μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία μας.

 Ένας σταθερός προγραμματισμός φυσικής  άσκησης, που έχει τη μορφή  του βαδίσματος, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, όπως και τους καρδιακούς παλμούς σε κατάσταση ηρεμίας αλλά και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Άλλες μελέτες προσφέρουν ισχυρές αποδείξεις ότι το έντονο περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα μπορεί να αναβάλει και πιθανώς να εμποδίσει την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε άτομα υπέρβαρα. Το βάδισμα, μας βοηθά, επίσης να χάσουμε βάρος και να απαλλαγούμε από το στρες.

Όπως λένε οι γιατροί, οποιοσδήποτε άνω των 18 ετών μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα βαδίσματος και να στοχεύσει σε 150 λεπτά μέτριας έως έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα ή και να αυξήσει, σταδιακά το χρόνο ανά δέκα λεπτά ή και περισσότερο. Είναι ένα από τα ασφαλέστερα πράγματα που μπορεί να κάνει κάποιος είτε είναι επαγγελματίας αθλητής, είτε αρχάριος ή ηλικιωμένος.  

Πάντως η 1 ώρα και 20 λεπτά βαδίσματος είναι το σημείο αναφοράς για τα μέγιστα οφέλη στη σωματική και πνευματική υγεία όπως τονίζουν οι επιστήμονες με βάση τις μελέτες που υπάρχουν.

 

 

 

Τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Εκτός από τα οφέλη για τη σωματική υγεία από το περπάτημα, τα πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία είναι εξίσου σημαντικά. Η κίνηση του σώματός  και η τακτική συνήθεια βαδίσματος μπορεί να γίνει ένας σημαντικός και υγιής μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους. Έχει ευεργετική επίδραση στο νευρικό σύστημα και συμβάλλει στη μείωση του θυμού και της επιθετικότητας. Είναι ακόμη πιο αποδοτικό αν γίνεται με παρέα, ενώ το περπάτημα σε εξωτερικούς χώρους, καθώς μας εκθέτει στο φυσικό φως του ήλιου, απομακρύνει τον κίνδυνο της εποχικής κατάθλιψης.

 

Κατά τη βάδιση η μέτρια δραστηριότητα άσκησης θα ανεβάσει τον καρδιακό ρυθμό σας στο 60%-70% του μέγιστου καρδιακού παλμού. (Ο μέγιστος καρδιακός παλμός υπολογίζεται 220 μείον την ηλικία σας π.χ. 220-45=175). Μπορείτε να μετρήσετε τους καρδιακούς σας παλμούς σε δύο βήματα: -Ακουμπήστε δύο δάχτυλα στον καρπό του χεριού και πιέστε απαλά μέχρι να νιώσετε τον παλμό. -Μετρήστε τον αριθμό των παλμών που νιώθετε, διπλασιάζοντας τον αριθμό που έχετε αισθανθεί/μετρήσει μέσα σε 30 δευτερόλεπτα (πχ στα 30δευτερόλεπτα οι παλμοί ήταν 40 άρα στο ένα λεπτό είναι 80)