Τα σουπερ αποσμητικά του μέλλοντος

Με την προσωπική σφραγίδα του καθενός

Η κακοσμία του σώματος είναι μια δυσάρεστη αίσθηση… κυρίως για τους γύρω μας και μπορεί να οφείλετε τόσο στην έλλειψη υγιεινής όσο και σε διάφορους ορμονικούς παράγοντες ή τη διατροφή. Η οσμή του ιδρώτα διαφέρει από άτομο σε άτομο, φαινόμενο που ρυθμίζεται σε μεγάλο βαθμό και από την κληρονομικότητα.

Όμως και για αυτό το πρόβλημα η επιστήμη έχει τη λύση. Οι επιστήμονες έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για την παρασκευή ενός σούπερ αποσμητικού που θα φέρνει την προσωπική σφραγίδα του καθενός. Έτσι εντοπίστηκε το βακτήριο που οφείλεται στη δυσάρεστη οσμή του σώματος από τον ιδρώτα σε πόδια, μασχάλες κλπ και θα βοηθήσει μελλοντικά να παρασκευαστούν αποσμητικά που θα διαρκούν περισσότερο και θα κάνουν τους ανθρώπους να μυρίζουν πιο όμορφα.

Η ανακάλυψη έγινε από το Πανεπιστήμιο του York. Όπως αναφέρεται σχετικά, ο ιδρώτας από μόνος του είναι άοσμος, το πρόβλημα εμφανίζεται όταν πολλαπλασιάζονται τα βακτήρια του ιδρώτα και απελευθερώνουν δυσώδεις χημικές ουσίες που ονομάζονται θειοαλκοόλες. Είναι τόσο δυσώδεις που ακόμη και μικρές ποσότητες – μία σταγόνα σε ένα τρισεκατομμύριο σταγόνες νερού – μπορεί να μυρίζει πολύ έντονα.

Οπλισμένοι με αυτές τις πληροφορίες, οι επιστήμονες μελέτησαν περίπου 20 διαφορετικά είδη βακτηριδίων που ζουν στο δέρμα και κάτω από τη μασχάλη και αποκάλυψαν τρία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσοσμία. Όλα τα βακτήρια ανήκαν στην οικογένεια του σταφυλόκοκκου. Η μελέτη βοηθά σημαντικά στην κατανόηση των συγκεκριμένων βιοχημικών διεργασιών που εμπλέκονται στην κακοσμία του σώματος. «Ήταν εκπληκτικό το ότι κακοσμία ρυθμιζόταν από ένα μόνο μικρό αριθμό, από τα πολλά είδη βακτηριδίων που κατοικούν στην περιοχή της μασχάλης, ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Dr Dan Bawdon.

Με βάση αυτές τις πληροφορίες οι επιστήμονες θα μπορέσουν να παρασκευάσουν ένα σούπερ αποσμητικό το οποίο θα στοχεύει στην καταπολέμηση αυτών των συγκεκριμένων βακτηριδίων, σε σχέση με τα συνηθισμένα αποσμητικά που καταπολεμούν γενικά την κακοσμία.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι η οσμή στη μασχάλη των ανδρών και των γυναικών είναι πολύ διαφορετική. Των γυναικών φέρνει μυρωδιά από κρεμμύδια και γκρέιπφρουτ, και των ανδρών τη μυρωδιά τυριού. Η γυναικεία κακοσμία αξιολογήθηκε ως η πιο δυσάρεστη.