Τα φυτοφάρμακα σε φρούτα και λαχανικά βλάπτουν την ανδρική γονιμότητα

Τα υψηλά ποσοστά οδηγούν σε μειωμένη ποσότητα σπέρματος

Μια νέα αμερικανική μελέτη προειδοποιεί για τους κινδύνους στην ανδρική γονιμότητα από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, με υψηλά επίπεδα ζιζανιοκτόνων, παρασιτοκτόνων και άλλων φυτοφαρμάκων. Οι ερευνητές προειδοποιούν, τους άνδρες που καταναλώνουν τροφές με υψηλά επίπεδα από υπολείμματα φυτοφαρμάκων, για το χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων καθώς και για την κακή ποιότητα σπέρματος.

Οι τροφές που περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων είναι το σπανάκι, οι φράουλες, τα μήλα και τα αχλάδια. Στον αντίποδα, χαμηλά σε κατάλοιπα φυτοφαρμάκων είναι τα μπιζέλια, τα φασόλια, τα γκρέιπ φρουτ και τα κρεμμύδια.

Η μελέτη είναι η πρώτη του είδους της που συσχετίζει άμεσα την περιεκτικότητα των φρέσκων τροφίμων σε φυτοφάρμακα με την μειωμένη ικανότητα αναπαραγωγής. Οι ερευνητές, ανέλυσαν δείγματα σπέρματος από 155 άνδρες ηλικίας 18 έως 55 ετών, που επισκέπτονταν κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Η ποιότητα του σπέρματος, στη συνέχεια, συσχετίστηκε με τη διατροφή. Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι άνδρες έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά (τουλάχιστον μιάμιση μερίδα ημερησίως), που περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων, είχαν κατά μέσο όρο 49% λιγότερα σπερματοζωάρια ανά εκσπερμάτιση και 32% λιγότερα φυσιολογικά σπερματοζωάρια, σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα με φυτοφάρμακα. Από την άλλη, η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών (άσχετα με τα φυτοφάρμακα που περιείχαν) δεν σχετιζόταν με την ποιότητα του σπέρματος. Μάλιστα, όσοι έτρωγαν περισσότερα φρούτα και λαχανικά με λίγα φυτοφάρμακα, είχαν αυξημένα κατά 37% τα φυσιολογικά σπερματοζωάριά τους.

Οι επιστήμονες πάντως τονίζουν ότι, προς το παρόν, δεν έχει αποδειχτεί ότι αν κανείς τρώει μόνο βιολογικά φρούτα και λαχανικά, που έχουν λιγότερα φυτοφάρμακα, όντως θα βελτιώσει το σπέρμα του, αλλά είναι κάτι πιθανό. Συστήνουν δε για τη βελτίωση του σπέρματος οι άνδρες να διατηρούν ένα φυσιολογικό βάρος, να μην πίνουν ή καπνίζουν και να μη φορούν σφιχτά εσώρουχα.