Το Τεστ Αναπνοής Υδρογόνου, είναι μια δοκιμή/ έλεγχος για τον εντοπισμό δυσανεξίας στη λακτόζη, φρουκτόζη ή σουκρόζη (ζάχαρη) ή μίας μη φυσιολογικής βακτηριακής ανάπτυξης στο έντερο.

Γιατί πραγματοποιείται δοκιμή αναπνοής υδρογόνου;

Το δείγμα αναπνοής θα εξετάσει την περιεκτικότητα σε υδρογόνο ή μεθάνιο για να προσδιοριστεί εάν μπορείτε να απορροφήσετε σωστά τη λακτόζη, τη φρουκτόζη ή τη σουκρόζη στο πεπτικό σύστημά σας, ή εάν έχετε Σύνδρομο βακτηριακής (μικροβιακής) υπερανάπτυξης λεπτού εντέρου.

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη Λακτόζη και του Συνδρόμου βακτηριακής (μικροβιακής) υπερανάπτυξης λεπτού εντέρου, περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, φούσκωμα ή αέρια. Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά τα συμπτώματα μπορούν να ελεγχθούν μέσω της διατροφής.

Πώς προετοιμάζομαι για μια δοκιμή αναπνοής υδρογόνου;

Η προετοιμασία για μια δοκιμή αναπνοής υδρογόνου δεν μοιάζει με την κολονοσκόπηση. Θα σας δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες από τους γιατρούς για την προετοιμασία του τεστ, οι οποίες θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατανάλωση δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για μερικές ημέρες. Ο σκοπός αυτής της δίαιτας είναι να αποφευχθούν τρόφιμα που μπορεί να παράγουν αέρια στον εντερικό σωλήνα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανακριβή αποτελέσματα στο τεστ. Θα σας δοθούν επίσης συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με ορισμένα φάρμακα.

Η εξέταση μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο, σε κλινική ή στο γραφείο του ιατρού, χωρίς νοσηλεία του εξεταζόμενου.

Το τεστ δυσανεξίας στη Λακτόζη ξεκινά με νηστεία του εξεταζόμενου. Στη συνέχεια, ακολουθεί η εξέταση με κατάποση υγρών στα οποία περιέχεται λακτόζη, φρουκτόζη, ή γλυκόζη σε νερό. Αφού πιείτε το διάλυμα, θα σας ζητηθεί να εισπνεύσετε σε μια πλαστική σακούλα. Δείγματα αναπνοής λαμβάνονται κάθε 15 λεπτά για ενήλικες και κάθε 30 λεπτά για παιδιά.

 

Πηγή: University of Michigan Hospitals