Αναπνέουμε 12 με 20 φορές το λεπτό και 17.000 με 30.000, ίσως και περισσότερο, την ημέρα. Αυτή η ζωτική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, ο έλεγχος της και ορισμένες τεχνικές μπορούν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε πολλές διαφορετικές πτυχές της υγείας και της ευεξίας του σώματός μας.

Διαβάστε τους τέσσερις τρόπους και τις τεχνικές αναπνοής που μπορείτε να εφαρμόσετε  για να βελτιώσετε τόσο τη σωματική όσο και πνευματική υγεία σας.

Αναπνοή για ανακούφιση από μυϊκές εντάσεις

Δοκιμάστε αυτήν την τεχνική αναπνοής μόλις σηκωθείτε από το κρεβάτι αφού θα σας βοηθήσει να ελαττώσετε τη μυϊκή ένταση καθόλη τη διάρκεια της ημέρας :

Σταθείτε ίσια. Στη συνέχεια «καμπουριάστε» το πάνω μέρος του κορμού και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατα αφήνοντας τα χέρια σας να κρέμονται χαλαρά. Εισπνεύστε αργά και βαθιά. Επιστρέψετε στην όρθια θέση αργά σηκώνοντας το κεφάλι τελευταίο. Εκπνεύστε αργά και επιστρέψτε στην αρχική θέση σας. Τεντώστε τους μύες σας και επαναλάβετε.

Τεχνική αναπνοής για πλευρικούς πόνους

Πολλοί άνθρωποι που αθλούνται και  κυρίως όσοι τρέχουν ή περπατούν γρήγορα, βιώνουν κάποιους πόνους χαμηλά στα πλευρά που έχουν τη μορφή κράμπας. Κάποιοι λένε ότι οφείλεται σε γρήγορη και σύντομη αναπνοή εξαιτίας της άσκησης. Τα καλά νέα είναι ότι όσο βελτιώνετε τη φυσική κατάσταση σας τόσο λιγότερους πόνους θα έχετε. Μπορείτε ωστόσο να εξασκηθείτε στην «κοιλιακή αναπνοή» που είναι βαθιά και παραγωγική κι όχι από το στήθος, θωρακική, που είναι ρηχή αναπνοή :

Ξαπλώστε στο έδαφος και βάλτε το χέρι σας επάνω στην κοιλιά. Αναπνεύστε βαθιά. Αν αισθανθείτε το χέρι να ανασηκώνεται και να κατεβαίνει σύμφωνα με την αναπνοή σας τότε πετύχατε την κοιλιακή αναπνοή. Αν κινείται ο θώρακας αντί της κοιλιάς τότε πρέπει να το ξαναπροσπαθήσετε.  Ένα ακόμη μυστικό για όσους κάνουν jogging είναι κατά διαστήματα να παίρνουν βαθιές ανάσες και να εκπνέουν δυνατά βγάζοντας όλο τον αέρα από τα πνευμόνια τους. Παράλληλα με την εκπνοή πρέπει να «πέφτουν» οι ώμοι και να τινάζονται τα χέρια.

Τεχνική αναπνοής για τόνωση και αύξηση της ενέργειας

Αυτή η παραδοσιακή τεχνική και άσκηση χρησιμοποιείται συχνά στη γιόγκα:

Καθίστε ψηλά και χαλαρώστε τους ώμους σας. Κρατήστε το στόμα σας κλειστό και εισπνεύστε γρήγορα από τη μύτη σας με γρήγορες, σύντομες αναπνοές. Εκπνεύστε επίσης γρήγορα. Δοκιμάστε να το κάνετε αυτό για περίπου 10 δευτερόλεπτα. Κάντε ένα διάλειμμα 15-30 δευτερολέπτων αναπνέοντας κανονικά. Επαναλάβετε αρκετές φορές.

Τεχνικές αναπνοής για χαλάρωση

Υπάρχουν άπειρες τεχνικές χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα όμως πολλές από αυτές δεν καταπολεμούν αποτελεσματικά το στρες αφού δεν ενεργοποιούν τη φυσική αντίδραση του οργανισμού απέναντι στις βλαβερές συνέπειες του άγχους. Η φυσική αντίδραση είναι μια κατάσταση βαθιάς ηρεμίας που αλλάζει τις σωματικές και συναισθηματικές αποκρίσεις στο στρες (π.χ., μείωση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης, του ρυθμού της αναπνοής ή της μυϊκής έντασης. Πως ενεργοποιείται αυτή; Ελέγχοντας και εστιάζοντας στην κοιλιακή αναπνοή, (αναφερθήκαμε παραπάνω) αφού τροφοδοτεί με οξυγόνο τον εγκέφαλο και διεγείρει το νευρικό σύστημα, προκαλεί μια κατάσταση ηρεμίας. Εφαρμόζοντας την τεχνική αυτή για 20 έως 30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να κάνει θαύματα στη μείωση του στρες και του άγχους.