Ένας επίμονος βήχας, χωρίς σαφή αιτιολογία, ονομάζεται από κάποιους μυστηριώδης βήχας, που μοιάζει σαν έναν ανεπιθύμητο καλεσμένο. Έρχεται και δε λέει να φύγει για πολύ καιρό. Ωστόσο είναι πιο ακριβές να αποκαλείται χρόνιος ή ιδιοπαθής βήχας, που είναι ένα ανησυχητικό και ενοχλητικό σύμπτωμα τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό. Μάλιστα, ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνει κάποιον επίμονο βήχα που διαρκεί περισσότερο από οκτώ εβδομάδες, (ορισμός του χρόνιου βήχα).

Είναι μια κατάσταση εξουθενωτική και συγχρόνως απογοητευτική για τους ανθρώπους, αφού πολλές φορές δεν μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους. Αποτελεί συγχρόνως πρόκληση η αντιμετώπισή του από το γιατρό. Η αιτιολογία του συνήθως περικλείει περιβαλλοντικά αίτια όπως την έκθεση στον καπνό του τσιγάρου ή τη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Όταν ο βήχας επιμένει για περισσότερο από τρεις εβδομάδες, τότε είναι η στιγμή να επισκεφθείτε το γιατρό σας για την αντικειμενική αξιολόγηση της συχνότητας και της σοβαρότητάς του. Οι τέσσερις ωστόσο πιο συχνοί και συνήθεις ύποπτοι είναι οι εξής:

Το άσθμα ή η βρογχίτιδα: Ο βήχας είναι η πιο συχνή εκδήλωση του άσθματος. Για παράδειγμα, ένα κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει έξαρση του άσθματος και να οδηγήσει σε έναν επίμονο βήχα, ακόμη κι όταν το κρυολόγημα έχει περάσει.

Σύνδρομο βήχα ανώτερων αεραγωγών (φάρυγγας, μύτη): Μια βουλωμένη μύτη, φαγούρα στα μάτια ή οπισθορρινικές εκκρίσεις, μπορεί να προκαλέσουν επίμονο βήχα. Δοκιμάστε αντιισταμινικά ή ρινικά σπρέι, χρησιμοποιήστε υγραντήρα ατμόσφαιρας ή κάντε μπάνιο πριν να πέσετε στο κρεβάτι για να αφαιρέσετε πιθανά αλλεργιογόνα και να αποτρέψετε το βήχα να διαταράξει τον ύπνο σας.

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση: Η καούρα, οι ξινίλες, η αναγωγή, συνδέονται με τη ΓΟΠΝ, αλλά και το βήχα καθώς η ΓΟΠΝ είναι ένα από τα συχνότερα αίτια χρόνιου βήχα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Αποφεύγετε να τρώτε τρεις έως τέσσερις ώρες πριν από τον ύπνο. Επίσης, προσέξτε τρόφιμα που προκαλούν παλινδρόμηση όπως η καφεΐνη, μέντα, σοκολάτα και αλκοόλ.

Ιδιοπαθής χρόνιος βήχας: Πολλοί άνθρωποι με χρόνιο βήχα εμπίπτουν στην κατηγορία του «ιδιοπαθούς βήχα”, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία που τον προκαλεί. Μάλιστα όπως λένε οι πνευμονολόγοι, οι ασθενείς είναι κυρίως γυναίκες με έναρξη του βήχα κοντά στην εμμηνόπαυση και έχουν υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.