Ένα ζήτημα που απασχολεί πολλούς ανθρώπους που μπαίνουν στη διαδικασία της σωματικής δραστηριότητας, είναι κάθε πότε, πόσο και τι είδους φαγητό μπορούμε να τρώμε όταν γυμναζόμαστε. Ακούμε συχνά ότι όταν ασκούμαστε μπορούμε να φάμε όσο κι ότι θέλουμε. Είναι μια διατροφική άποψη που είναι δημοφιλής, αλλά η αλήθεια είναι ότι μπορεί η καθημερινή άσκηση, έντονη ή ήπια, να «καίει» αρκετές θερμίδες, όμως η ενέργεια που δαπανάται να είναι πολύ λιγότερη από αυτήν που νομίζουμε.

Το θέμα είναι να βρεθεί η αρμονική ισορροπία μεταξύ διατροφής και γυμναστικής, ενώ αυτό που τρώμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη σωματική δραστηριότητα να μην επηρεάζει την απόδοση μας και το πώς αισθανόμαστε.

Αρχικά σχετικά με τη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα οι διατροφολόγοι θεωρούν δύο βασικά πράγματα:

1. Πόση άσκηση;

Κάποιος που κάνει προπόνηση σε υψηλή ένταση ή προπόνηση με βάρη πρέπει να τρώει περισσότερα από, για παράδειγμα, έναν αρχάριο.

 2. Ποιοι είναι οι στόχοι της γυμναστικής;

Κάποιος που θέλει να χάσει βάρος πρέπει να είναι προσεκτικός για να μην πάρει περισσότερες θερμίδες από ότι καίει. «Ένα smoothie 500 θερμίδων μετά από μια ώρα προπόνησης με βάρη είναι καλό αν προσπαθείτε να χτίσετε μυ, αλλά όχι αν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Η συνεργασία με έναν διατροφολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε το φαγητό σας βάσει αυτών των παραγόντων.

Τι να φάτε πριν από την άσκηση

Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.  Προτιμήστε το απλό νερό από το νερό σε αθλητικά ποτά, τα οποία περιέχουν περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη. Τρώτε μόνο τρόφιμα που γνωρίζετε. Πριν από την προπόνηση δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να πειραματιστείτε με ένα νέο smoothie, ειδικά αν είστε επιρρεπείς σε αέρια και φούσκωματα. Στην ιδανική περίπτωση, μπορείτε να προγραμματίσετε τα γεύματά σας, ώστε να μην είναι περισσότερο από μιάμιση έως δύο ώρες πριν από την προπόνηση σας. Ωστόσο, εάν πρέπει να φάτε κάτι πιο κοντά στην άσκηση, πάρτε ένα μικρό σνακ με έναν σύνθετο υδατάνθρακα και πρωτεΐνη. Σκεφτείτε φυστικοβούτυρο και μπανάνα ή γιαούρτι με granola και αποφύγετε βαριά και λιπαρά φαγητά.

Τι να φάτε κατά τη διάρκεια της άσκησης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φάνε τίποτα κατά τη διάρκεια της άσκησης, εκτός κι αν είστε αθλητής αντοχής που κάνει προπόνηση πολλών ωρών.

Τι να φάτε μετά την άσκηση

Μετά την άσκηση, στοχεύστε στην ισορροπία. Μην υπερβάλλετε την πρωτεΐνη, το λίπος ή τους υδατάνθρακες. Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική, αλλά καλύτερα να καταναλώστε τρόφιμα όπως φακές, κινόα, ψάρια, φασόλια κλπ.. Οι υδατάνθρακες είναι επίσης το κλειδί. Δεν χρειάζεται να είναι σπόροι και ξηροί καρποί αλλά φρούτα και λαχανικά. Υγιείς πηγές λίπους περιλαμβάνουν το αβοκάντο, τα ψάρια και το ελαιόλαδο. Παραδείγματα καλά ισορροπημένων επιλογών μετά την προπόνηση περιλαμβάνουν το ελαιόλαδο (ένα υγιές λίπος) που περιχύνεται πάνω από quinoa (πρωτεΐνη) ή μείγμα που περιέχει ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, και φρούτα/λαχανικά κολοκύθα, νιφάδες καρύδας και μούρα.

Πηγή: hopkinsmedicine