4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες για τον ιό ΖΙΚΑ

 

Ο ιός Zika σχετίζεται κατά πάσα πιθανότητα με τη γέννηση παιδιών με μικροκεφαλία. Ένας αυξημένος αριθμός βρεφών στη Βραζιλία γεννιούνται με αυτή τη συγγενή δυσπλασία, στην οποία το κεφάλι και ο εγκέφαλος του μωρού είναι ασυνήθιστα μικρά.

Ο ιός Ζήκα είναι μια λοίμωξη που προέρχεται από το τσίμπημα των κουνουπιών και συνήθως προκαλεί πολύ ήπια συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, το 80% των ατόμων που έχουν μολυνθεί δεν γνωρίζουν καν ότι είναι μολυσμένα. Τα κοινά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να διαρκέσουν από λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα, περιλαμβάνουν πυρετό, εξάνθημα, πόνο στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, και επιπεφυκίτιδα (κόκκινα μάτια).

Τα κουνούπια Aedes είδη που εξαπλώνουν τον ιό Ζικα, βρέθηκαν σε όλο τον κόσμο. Αυτά τα κουνούπια (τα οποία είναι αναγνωρίσιμα από τα λευκά σημάδια στα πόδια τους) είναι επίσης γνωστό ότι φέρουν τη νόσο του Δυτικού Νείλου, τον κίτρινο πυρετό, ή το δάγκειο. Δεν υπάρχει φάρμακο για τη θεραπεία του ιού ούτε υπάρχει εμβόλιο. Οι γιατροί μπο μπορεί να συστήσουν συμπτωματική θεραπεία με ανάπαυση, υγρά και φάρμακα όπως η παρακεταμόλη για την ανακούφιση από τον πόνο και τον πυρετό.

 

Πως μπορεί να προστατευθεί η έγκυος.

 

Προς το παρόν αναβάλλεται κάποιο ταξίδι σε περιοχές που έχουν σημειωθεί κρούσματα του ιού και ακολουθήστε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της χώρας σας. Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε το ταξίδι προστατεύετε τον εαυτό σας από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

  • Φορέστε ένα καλό εντομοαπωθητικό και ψεκάστε τα ρούχα σας με αυτό για να προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών που μπορεί να μεταφέρουν όχι μόνο τον ιό Ζίκα, αλλά και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
  • Φορέστε μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια, αν το επιτρέπει ο καιρός.
  • Προστατέψτε το σπίτι σας. Χρησιμοποιήστε σίτες ή κλείστε τις πόρτες για να κρατήσετε τα κουνούπια έξω από το σπίτι σας. Κοιμηθείτε κάτω από μια κουνουπιέρα, αν δεν μπορείτε να τα διώξετε.

Αδειάστε από τις αυλές ή τα μπαλκόνια τα στάσιμα νερά από τα δοχεία, όπως κουβάδες για γλάστρες για να κρατήσει τα κουνούπια μακριά. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από όλα τα λιμνάζοντα νερά, χρησιμοποιήστε ένα προϊόν νυμφοκτόνο, και το οποίο σκοτώνει τις προνύμφες των κουνουπιών.