Τι σημαίνει κακή και τι καλή χοληστερίνη.

Τι είναι η εκροή χοληστερόλης ;

Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης.

Τι σημαίνει για την υγεία.

Τι είναι η εκροή χοληστερόλης και πως στα επόμενα χρόνια θα μπορούν οι γιατροί να

καθορίζουν τα επίπεδα της.

Τι είναι η εκροή χοληστερόλης και γιατί είναι σημαντική.

Όλοι μας έχουμε ακούσει ή διαβάσει ότι υπάρχουν δύο τύποι χοληστερόλης. Η καλή και η κακή. Πόσοι όμως πραγματικά γνωρίζουμε τι κάνουν στον οργανισμό πως τον προστατεύουν ή αντίθετα προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες. Η λεγόμενη LDL είναι η κακή χοληστερόλη και πρέπει να είναι κάτω από 130 mg/dL, η HDL είναι η καλή χοληστερόλη και πρέπει να φτάνει κάτω από 40 mg/dL στους άνδρες και κάτω από 50 mg/dL στις γυναίκες. Η ολική χοληστερόλη πρέπει να είναι κάτω από 200.

Τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της ιατρικής κοινότητας έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη χοληστερόλη και τη χρήση στατινών ως προφυλακτικό και προληπτικό μέσο για τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Πολλές σκιές αμφιβολίας έχουν πέσει στο θέμα αυτό όπως και για το ρόλο της χοληστερίνης στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πρόσφατα, τέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων και το ζήτημα της HDL καλής χοληστέρολης. Ενώ είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλότερα επίπεδα HDL χοληστερόλης, έχουν έναν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ωστόσο έγινε σαφές ότι δεν υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού μεταξύ των δύο. Για παράδειγμα, η νιασίνη είναι το φάρμακο για την αύξηση των επιπέδων της HDL χοληστερόλης, αλλά η λήψη νιασίνης, για το λόγο αυτό, δεν μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικών επεισοδείων, όπως επισημαίνουν επιστήμονες από το UT Southwestern Medical Center των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να προσεγγίσουν με νέο τρόπο τη λεγόμενη καλή χοληστερίνη και επισημαίνουν ότι αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η «εκροή της χοληστερόλης» ή η λειτουργία της HDL. Αυξημένη τιμή HDL χοληστερόλης ισοδυναμεί με μείωση του κινδύνου εναπόθεσης σωματιδίων λίπους στα τοιχώματα των αρτηριών Η εκροή χοληστερόλης σημαίνει, με απλά λόγια, την ικανότητα της HDL να συλλέγει και να «καθαρίζει» το λίπος από τα αγγεία της καρδιάς και να το μεταφέρει πάλι πίσω στο ήπαρ. Το θέμα λοιπόν είναι η ποιότητα της εκροής. Επομένως αυτό που καθορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας καρδιαγγειακής νόσου δεν είναι τα επίπεδα της HDL αλλά η καλύτερη εκροή χοληστερόλης. Προς το παρόν δεν υπάρχει δείκτης μέτρησης εκροής χοληστερόλης. Ωστόσο, όπως πιστεύουν οι επιστήμονες, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια θα μπορούν οι γιατροί να μας λένε μεταξύ των άλλων δεικτών και τον αριθμό της εκροής.