Τι σημαίνουν οι τρίχες στα πόδια, στο στήθος στη μύτη;

Είστε «τριχωτοί»; Τότε δε χρειάζεται να ντρέπεστε για την εμφάνισή σας γιατί τα νέα είναι καλά για την υγεία σας.

Οι τρίχες σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος είναι σημαντικές για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος, τονίζει ο καθηγητής της κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bradford, Des Tobin. Κάθε θυλάκιο τρίχας δεν παράγει μόνο τρίχες, αλλά είναι ολοκληρωμένες βιολογικά μονάδες, που περιλαμβάνουν νεύρα, αιμοφόρα αγγεία και σμηγματογόνους αδένες. Τα τριχοθυλάκια είναι επίσης πλούσια σε βλαστικά κύτταρα που ανανεώνονται και τα οποία βοηθούν το δέρμα να επουλωθεί. Εάν συγκρίνεται μια πληγή στο εξωτερικό του βραχίονα ενός ανθρώπου, όπου οι θύλακες των τριχών είναι μεγαλύτεροι και περισσότεροι, με μια πληγή στο εσωτερικό του βραχίονα, τότε, μεταξύ άλλων παραγόντων, το εξωτερικό μέρος θα θεραπευτεί γρηγορότερα λόγω των αυξημένων βλαστικών κυττάρων και της παροχής αίματος, σε σχέση με το εσωτερικό, αναφέρει ο καθηγητής Τόμπιν.

Ομοίως, ένα φαλακρό κρανίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πληγές και μώλωπες σε σχέση με ένα τριχωτό, λόγω της έλλειψης των υγιών τριχοθυλάκων. Καθώς μεγαλώνουμε, τα θυλάκια συρρικνώνονται και ενώ οι άνθρωποι που χάνουν τα μαλλιά τους εξακολουθούν να έχουν κάποια βλαστικά κύτταρα, η ικανότητα επούλωσης τους μπορεί να μειωθεί.

Και προστασία από τον ήλιο

Οι πολλές τρίχες στο σώμα παραπέμπουν στους προϊστορικούς προγόνους μας, εξηγεί ο Nick Lowe, δερματολόγος στην Κλινική Cranley του Λονδίνου, και ήταν το μοναδικό ένδυμα που τους κρατούσε ζεστούς και τους προστάτευε από τον ήλιο. Επομένως κάποιος που είναι τριχωτός έχει έναν επιπλέον βαθμό προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία. Αντίστοιχα ένας φαλακρός χάνει περισσότερη θερμότητα όταν βρίσκεται στο κρύο αφού η έλλειψη μαλλιών δεν μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα στην επιφάνεια του δέρματος.

Οι τρίχες στα ρουθούνια από την άλλη πλευρά, μπορεί να είναι αντιαισθητικές αλλά παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο, καθώς δρουν προληπτικά στην εισδοχή ξένου σώματος, όπως σκόνη, στη μύτη και ακολούθως στους πνεύμονες. Οι επιστήμονες τονίζουν πως είναι καλύτερα να ψαλιδίζουμε τις τρίχες στα ρουθούνια παρά να τις τραβάμε, αφού με το τράβηγμα δημιουργούνται τρύπες στη ρίζα και είναι πιθανή εστία μόλυνσης.

Παραδόξως, η περιοχή των ρουθουνιών έχει το μεγαλύτερο ποσοστό τριχών σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα και αξίζει να σημειωθεί πως γεννιόμαστε με όλα τα τριχοθυλάκια, περίπου 5εκατομμύρια από αυτά.

Τριχωτό στήθος; πολλή τεστοστερόνη

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η αυξημένη τριχοφυΐα στο στήθος είναι σημάδι ότι τα επίπεδα της τεστοστερόνης βρίσκονται σε καλό στάδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν τρίχες συμβαίνει το αντίθετο, Κάποιος με λιγότερο προφανή τριχοφυΐα μπορεί να έχει απόλυτα υγιή επίπεδα ανδρικών ορμονών, αλλά οι υποδοχείς του δέρματος είναι λιγότερο δεκτικοί σε αυτές. Σπάνια θεωρείται ως ελκυστικό χαρακτηριστικό, αλλά οι τρίχες στα δάκτυλα των ποδιών μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η κυκλοφορία του αίματος είναι σε καλή λειτουργική κατάσταση. Ωστόσο η απώλεια τριχών στην κνήμη μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος πάσχει από περιφερειακή αρτηριοπάθεια.

Τέλος, αν έχετε τρίχες στα αυτιά σας, αυτές προστατεύουν από τη σκόνη και άλλα σωματίδια να εισέλθουν στον ακουστικό πόρο. Οι τρίχες στα αυτιά θέλουν ιδιαίτερη προσοχή και συχνό καθάρισμα αφού μαζεύουν κερί, ενώ αν έχετε παχιά «καραμανλίδικα» φρύδια, τότε η οφθαλμική περιοχή είναι καλύτερα προστατευμένη από ιδρώτα και άλλα σωματίδια…