Σε έναν κόσμο που είναι φτιαγμένος μόνο για δεξιόχειρες, όσοι χρησιμοποιούν το αριστερό τους χέρι, φαίνεται πως είναι ξεχασμένοι ή ελάχιστα αναγνωρισμένοι από την κοινωνία. Οι αριστερόχειρες αποτελούν περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τι γίνεται όμως όταν όλα τα πράγματα έχουν φτιαχτεί μόνο για τους δεξιόχειρες. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι όλες οι μικροσυσκευές, τα εργαλεία, τα σκεύη μαγειρικής, τα γραφεία ή τα θρανία στα σχολεία και τόσα άλλα πράγματα είναι σχεδιασμένα μόνο για δεξιόχειρες.

Τι προκαλεί κάποιον να γίνει αριστερόχειρας; Κατά καιρούς έχουν δημοσιευτεί διάφορες μελέτες αναφορικά με το φαινόμενο της αριστεροχειρίας και τους αριστερόχειρες. Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς βέβαιοι αλλά έρευνες επισημαίνουν μια σύνθετη συνεργασία μεταξύ γονιδίων και περιβάλλοντος. Αν και δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο ακριβές σύνολο «αριστερόχειρων» γονιδίων φαίνεται πάντως να σχετίζεται με κληρονομικούς παράγοντες καθώς οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα αριστερά χέρια τους έχουν αριστερόχειρα μέλη στην οικογένειας τους. Στους αριστερόχειρες υπερισχύει ο δεξιός λοβός του εγκεφάλου έναντι του αριστερού. Το σώμα δέχεται εντολές από τον εγκέφαλο «χιαστί». Η δεξιά πλευρά του σώματος από το αριστερό ημισφαίριο, ενώ η αριστερή από το δεξί. Η επιστήμη έχει επίσης αποκαλύψει ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών που τείνουν να έχουν στην προσωπικότητας τους οι αριστερόχειρες.

Έτσι, για όλους εμάς τους αριστερόχειρες ή αμφιδέξιους, ήρθε η ώρα να ανανεώσουμε τις γνώσεις μας για τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που έχουμε και που μπορεί να μη γνωρίζουμε και να μην τα αποδίδουμε στη χρήση του αριστερού μας χεριού. Τι λέει λοιπόν η επιστήμη για τους αριστερόχειρες και τι μελέτες υπάρχουν;

Οι αριστερόχειρες:

Ακούνε τα πράγματα διαφορετικά

Γίνονται καλύτεροι καλλιτέχνες

Είναι καλύτεροι αθλητές γιατί έχουν το πλεονέκτημα του χεριού

Είναι περισσότερο οξύθυμοι

Τείνουν προς το αλκοολισμό

Έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχώσεων