Το διαζύγιο προκαλεί άσθμα στα παιδιά

Το διαζύγιο των γονιών μπορεί να αυξήσει σχεδόν κατά 1/3 τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στα παιδιά, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Αντιμετωπίζοντας μια δυσάρεστη εμπειρία στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο κατά 28% εμφάνισης άσθματος. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο στρες που είναι γνωστός παράγοντας που πυροδοτεί την ασθένεια. Διαζύγιο, προβλήματα με ναρκωτικά, αλκοόλ ή βία μέσα στο σπίτι διπλασιάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άσθματος, σε σχέση με παιδιά που ζουν σε ένα ασφαλές και σταθερό οικογενειακό περιβάλλον.

Είναι εντυπωσιακό πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά άσθματος, σε παιδική ηλικία, στον κόσμο, καθώς επηρεάζει 1,1 εκατομμύρια παιδιά. Ένα στα 11 παιδιά από τη Βρετανία έχει άσθμα. Σύμφωνα με εθνικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εκεί, για τη σχέση εμφάνισης άσθματος ή δυσκολιών στην αναπνοή και οικογενειακής κατάστασης, το 31% των παιδιών από τη βρεφική ηλικία έως και 17 ετών είχαν εκτεθεί τουλάχιστον σε έναν παράγοντα κινδύνου εμφάνισης άσθματος, με ποιο κοινό το διαζύγιο ή τη διάσταση των γονιών.

Μεταξύ των παιδιών που είχαν εκτεθεί σε 5 ή περισσότερα περιστατικά, το 25% των γονέων ανέφεραν ότι το παιδί τους είχε διαγνωσθεί με άσθμα σε σύγκριση με μόνο το 12% των παιδιών που ζούσαν σε ένα ήρεμο περιβάλλον.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Άσθματος, Αλλεργίας και Ανοσολογίας.