Το θαλασσόχορτο ΚΕΛΠ και τα οφέλη του

Πρώτα ήταν η χλόη σιταριού (wheatgrass), που προσφέρει σημαντικά οφέλη στην υγεία, μετά ήταν το κέιλ (kale) συγγενής του άγριου λάχανου, τώρα ιδιαίτερα δημοφιλής υπερτροφή που έρχεται να δυναμιτίσει το τραπέζι μας είναι το θαλασσόχορτο Κέλπ (KELP). Το ΚΕΛΠ είναι ένα θαλάσσιο φύκι που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του Βορείου Ατλαντικού Ωκεανού. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και οργανικό ιώδιο και έχει φυσικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Περιέχει 46 μεταλλικά στοιχεία (Μαγνήσιο, Σίδηρο, Ασβέστιο), 14 αμινοξέα και 11 θρεπτικά συστατικά. Είναι φυσικό διουρητικό και βοηθά στον έλεγχο του βάρους και την αποτοξίνωση του οργανισμού.

Το ΚΕΛΠ ως εξαιρετική πηγή οργανικού ιωδίου, θρέφει το ενδοκρινικό σύστημα και βοηθάει στην αφομοίωση και πέψη των τροφών, ενισχύοντας το θυρεοειδή και άλλους αδένες που σχετίζονται με την πέψη. Μεταξύ άλλων βοηθάει στην απομάκρυνση της πλάκας από τις αρτηρίες, τα νεφρά και την χοληδόχο κύστη. Είναι επίσης τροφή για την επιδερμίδα, για την μείωση των ρυτίδων, και τον καθαρισμό του δέρματος. Αξίζει να σημειωθεί πως το θαλασσόχορτο ΚΕΛΠ είναι μια πολύ πλούσια πηγή βιταμινών. Περιέχει Α, Β1, Β2, C, D, και E. Είναι ιδανικό συμπλήρωμα για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση ή τις έγκυες, καθώς έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το γάλα (10 φορές) και είναι πλούσιο σε σίδηρο, φολικό οξύ και κάλιο.

Καθώς οι έρευνες για τα οφέλη του ΚΕΛΠ συνεχίζονται και καθημερινά προστίθενται νέες πληροφορίες, όπως για τη σχέση του στην προστασία από τον καρκίνο των ωοθηκών, ή την αντιφλεγμονώδη δράση του, οι διατροφολόγοι ισχυρίζονται πως το ΚΕΛΠ έχει ένα πλήρες προφίλ θρεπτικών συστατικών έτσι ώστε να μπορεί να θεραπεύσει όλο τον κόσμο!