Η 31η Μαϊου έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως Παγκόσμια ημέρα κατά του Καπνίσματος. 

Με την ευκαιρία του εορτασμού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύεσε έρευνα για την κατανάλωση καπνού στην Ε.Ε, και σύμφωνα με αυτήν δεν παρατηρείται μείωση του ποσοστού των ανθρώπων που καπνίζουν από το 2014. Το συνολικό ποσοστό των καπνιστών στην ΕΕ φτάνει το 26% και δυστυχώς μεταξύ των ανθρώπων της ηλικιακής ομάδας 15-24 το ποσοστό καπνίσματος έχει αυξηθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από 25% το 2014 σε 29% το 2017.

Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα ποσοστά καπνιστών μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε, με την Ελλάδα να κατέχει την αρνητική πρωτιά  με 37% και να ακολουθεί η Βουλγαρία και η Γαλλία με 36% και η Κροατία με 35%. Τα μικρότερα ποσοστά καπνίσματος σε επίπεδο ΕΕ παρατηρούνται στη Σουηδία με ποσοστό μόλις 7%. Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων παραμένει σταθερή στο 2%, ενώ ένα ποσοστό 15% των καπνιστών δηλώνει ότι έχει δοκιμάσει τέτοια προϊόντα. Αναφορικά με  τη στάση απέναντι στον καπνό και τη χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων της έρευνας (63%) δηλώνει πως θα πρέπει να απαγορευτεί η χρήση του σε χώρους όπου απαγορεύεται γενικότερα το κάπνισμα ενώ το 46% τάσσεται υπέρ της απλής συσκευασίας του πακέτου των τσιγάρων, έναντι αυτών με τις φωτογραφίες από τις συνέπειες του καπνίσματος.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος 2017, ο ΠΟΥ δημοσιοποίησε έκθεση που αποτιμά το κόστος του καπνίσματος για την υγεία και την οικονομία και, για πρώτη φορά, την επίδρασή του στο περιβάλλον. Όπως αναφέρει κάθε χρόνο, περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας του καπνίσματος, έναντι περίπου 4 εκατομμυρίων στις αρχές του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του Οργανισμου, αυτή τη στιγμή το κάπνισμα, που είναι η κυριότερη αιτία για μη μεταδοτικές ασθένειες που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, προκαλεί τον θάνατο στους μισούς από εκείνους που έχουν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Οι συνέπειες του καπνίσματος πλήττουν κυρίως τους φτωχούς και αποτελούν έναν σημαντικό λόγο για τις ανισότητες που παρουσιάζονται όσον αφορά την υγεία μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, για τον οποίο περισσότερο από το 80% των θανάτων θα συμβούν σε χώρες με χαμηλό ή μέσο εισόδημα έως το 2030. Το κάπνισμα όμως βλάπτει σε σημαντικό βαθμό και το περιβάλλον, καθώς τα αποτσίγαρα, οι γόπες, αποτελούν το πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος στον κόσμο και «περιλαμβάνουν περισσότερα από 7.000 τοξικά χημικά προϊόντα που δηλητηριάζουν το περιβάλλον, περιλαμβανομένων και των καρκινογόνων ουσιών.