Το μητρικό γάλα προστατεύει από φλεγμονές στο έντερο

Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος είναι ανυπολόγιστα για την σωματική, ψυχική και πνευματική ανάπτυξη των βρεφών και η θωράκιση που προσφέρει στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού έχει επισημανθεί εδώ και πολλά χρόνια. Ομάδα επιστημόνων, μετά από πειραματικές μελέτες που πραγματοποίησε, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο το μητρικό γάλα μπορεί να προστατέψει από την εμφάνιση της νεκρωτικής εντεροκολίτιδας (NEC), μια καταστροφική εντερική φλεγμονή που επηρεάζει το 12% των πρόωρων βρεφών και απειλεί τη ζωή σε ένα από τα τέσσερα βρέφη.

Τα ευρήματα της έρευνας, αποκαλύπτουν ότι μια ουσία που βρίσκεται στο ανθρώπινο και στο ζωικό γάλα που ονομάζεται Ανθρώπινος Επιδερμικός Αυξητικός Παράγοντας του μαστού, ή EGF, εμποδίζει την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του ‘αμυντικού συστήματος’ του εντερικού βλεννογόνου και η οποία κορυφώνεται με τη νεκρωτική εντεροκολίτιδα. Η NEC είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από τον ταχεία και μη αναστρέψιμη νέκρωση του εντερικού ιστού και η οποία παραμένει μία από τις πλέον δύσκολες ασθένειες για θεραπεία. Είναι η μεγαλύτερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας των νεογνών.

Ο Ανθρώπινος Επιδερμικός Αυξητικός Παράγοντας, που υπάρχει στο μητρικό γάλα, εμποδίζει την εμφάνιση της NEC με δύο τρόπους: Εμποδίζει τα εντερικά κύτταρα από το θάνατο ενώ συγχρόνως φροντίζει για την αποκατάσταση της ανάπτυξης των κυττάρων που επουλώνουν το έντερο.

Εντοπίζοντας ότι ο Ανθρώπινος Επιδερμικός Αυξητικός Παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στη νεκρωτική εντεροκολίτιδα οι επιστήμονες αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις που αποτρέπουν ή μειώνουν την ανάγκη για δραστικές χειρουργικές επεμβάσεις. Έτσι οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία της παροχής μητρικού γάλακτος στα πρόωρα βρέφη για την πρόληψη αυτής της σοβαρής ασθένειας. Η ανακάλυψη ενός εκ των συστατικών που υπάρχουν στο μητρικό γάλα, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε νέες θεραπείες και να μειώσουν τους κινδύνους για τις χιλιάδες περιπτώσεις που εμφανίζονται διεθνώς.