Το σεξ κάνει καλό στην υγεία

Ολοένα και περισσότερες έρευνες αναφέρουν ότι το ασφαλές σεξ κάνει καλό στην υγεία κι έχει πολλαπλές ευεργετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.

Βρετανοί επιστήμονες αναφέρουν ότι το σεξ προσφέρει καρδιαγγειακή προστασία καθώς οι άνδρες που κάνουν σεξ δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα έχουν μικρότερες πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής. Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προφυλάσσει επίσης τον άνδρα κι από τον καρκίνο του προστάτη.

Από την πλευρά των γυναικών η σεξουαλική δραστηριότητα εμποδίζει την ενδομητρίωση. Γυναίκες που ήταν σεξουαλικά ενεργές κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως είχαν 1,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ενδομητρίωση από τις γυναίκες που απέφυγαν το σεξ.

Σε ότι αφορά την ψυχική υγεία σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζει η ορμόνη οξυτοκίνη που απελευθερώνεται στη διάρκεια της ερωτικής πράξης. Η οξυτοκίνη αυξάνει την ευαισθησία στις απολήξεις των νεύρων, και διεγείρει τις συσπάσεις των μυών. Η ορμόνη αυτή εμφανίζεται να ρυθμίσει την αρτηριακή πίεση , και θεωρείται ακόμη ότι παίζει ρόλο στην ανακούφιση του πόνου.

Μπορεί με την ερωτική πράξη να καίγονται λιγότερες θερμίδες από ότι με την αεροβική άσκηση, όμως θεωρείται μια καλή άσκηση αφού κινητοποιούνται οι μυς της κοιλιάς των ποδιών αλλά και των χεριών. Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω βελτιώνει τον μυϊκό τόνο, την καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και τη διανοητική υγεία.