Το σπανάκι μας κάνει εξυπνότερους

Κάτι ήξερε ο Ποπάι και έτρωγε σπανάκι όταν χρειαζόταν να αντιμετωπίσει τους κακούς και να τα βγάλει πέρα με δύσκολες καταστάσεις.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες που περιέχονται στο σπανάκι βοηθούν εκτός από την ενδυνάμωση του σώματος και στην εγκεφαλική λειτουργία. Μία με δύο μερίδες την ημέρα, λένε οι επιστήμονες, μας βοηθούν να διατηρήσουμε το πνεύμα μας σε εγρήγορση και να μειώσουμε κατά 11 χρόνια την ηλικία του εγκεφάλου μας. Μάλιστα συνταξιούχοι που έτρωγαν τακτικά σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ενίσχυσαν σημαντικά τη διαύγεια και την οξύτητα του πνεύματός τους. Η επίδραση στην επιβράδυνση της νοητικής έκπτωσης έφτασε κατά μέσο όρο τα 11 χρόνια.

Εκτιμάται πως πίσω από τις προστατευτικές επιδράσεις βρίσκονται η βιταμίνη Κ, το φυλλικό οξύ ή η βιταμίνη Β9, η φυσική χρωστική ουσία λουτεΐνη και το β-καροτένιο. Δεδομένου ότι η μείωση της γνωστικής ικανότητας είναι κεντρικής σημασίας για τη νόσο του Αλτσάιμερ και διαφόρων μορφών άνοιας, η αύξηση της κατανάλωσης σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να προσφέρει ένα πολύ απλό, προσιτό και μη-επεμβατικό τρόπο στην προστασία του εγκεφάλου μας

Και όσοι δεν προτιμούν το σπανάκι μπορούν να πάρουν την βιταμίνη Κ, τη λουτεϊνη και το βήτα -καροτένιο από τα καρότα, τις πιπεριές και τις ντομάτες,