Το ταξίδι της καρδιάς

Φανταστείτε ότι είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα μακρινό ταξίδι, το γύρο του κόσμου με ένα σακίδιο και με τα τελείως απαραίτητα μαζί σας. Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο το ταξίδι σας χρειάζεται φυσικά να προετοιμαστείτε κατάλληλα. Να μάθετε για τους διάφορους προορισμούς, πώς να φτάσετε εκεί, τη γλώσσα, το νόμισμα, ώστε στη διάρκεια αυτής της περιπέτειας να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Αυτό το ταξίδι λοιπόν είναι ολόκληρη η ζωή σας. Γιατί η ζωή είναι το απόλυτο ταξίδι. Και τι πρέπει να κάνουμε για να το ζήσουμε ευτυχισμένοι και με υγεία; Αυτό που χρειάζεται είναι να οπλιστούμε με γνώση και με τις απαραίτητες πληροφορίες και με αντοχές για να δημιουργήσουμε έναν «χάρτη» μια διαδρομή που θα αποφεύγει τις κακοτοπιές ώστε να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό.

Με την κατάλληλη προετοιμασία, με υγεία και κυρίως μια υγιή καρδιά θα διανύσουμε τα εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα του ταξιδιού με ασφάλεια και σιγουριά. Και τι πρέπει να κάνετε για να μην αναπτύξετε μια καρδιαγγειακή νόσο; Τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία με πέντε χρόνια, να ελέγχετε χοληστερόλη, αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο στο αίμα σας. Υψηλή χοληστερόλη (υπερλιπιδαιμία), υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), καθώς και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα (διαβήτης) είναι όλα τα μεγάλα εμπόδια για την πρόληψη εμφάνισης παθήσεων. Μαζί με αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, το οικογενειακό ιστορικό, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ποιες είναι οι ιδανικές τιμές;

Η LDL, χοληστερόλη θα πρέπει ιδανικά να είναι κάτω από 100 mg/dL. Η αρτηριακή πίεση, συστολική θα πρέπει να είναι κάτω από 120 mmHg και η διαστολική κάτω από 80 mmHg. Σε ένα άδειο στομάχι, το σάκχαρο στο αίμα θα πρέπει να είναι κάτω από 100 mg /dL. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος ο οποίος υπολογίζεται με βάση το ύψος και το βάρος σας, θα πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 25.

Αν καταφέρετε να διατηρήσετε αυτές τις τιμές, δεν καπνίζετε κάνετε σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, οι πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνονται δραστικά ενώ το ταξίδι της ζωής σας θα συνεχιστεί χωρίς καμιά απρόβλεπτη κατάληξη.