Τροφές «σύμμαχοι» στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού

 

Είναι γνωστό ευρέως πως μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να εξασφαλίσει ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα. Βέβαια καμιά τροφή από μόνη της δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από τα κρυολογήματα, τη γρίπη ή κάποιες άλλες ασθένειες αλλά η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας. Τροφές όπως άπαχες πρωτεϊνες, ή τρόφιμα που είναι πηγές βιταμινών Α, C και Ε και πλούσιες σε σελήνιο και ψευδάργυρο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από ιούς, βακτήρια και άλλους παθογόνους οργανισμούς

Οι άνθρωποι που τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα και τρία λαχανικά καθημερινά, τρεις μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως καθημερινά, ψάρι δύο φορές την εβδομάδα και ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα,καρύδια) έχει αποδειχθεί ότι προστατεύουν επαρκώς την υγεία τους και επισκέπτονται λιγότερο συχνά το γιατρό.

  • Δε χρειάζεται να αποκλείσουμε το κρέας από τη διατροφή μας, αλλά να το περιορίσουμε ή να καταναλώσουμε άπαχο κρέας καθώς οι πρωτεΐνες που περιέχουν θα βοηθήσουν σε μια σειρά λειτουργιών του οργανισμού μας. Μπορούν επίσης να είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β, σιδήρου, ψευδάργυρου και μαγνησίου. Συμπεριλάβετε υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες στη διατροφή σας όπως π.χ., πρωτεΐνες ορού γάλακτος, σόγιας και αυγών, πουλερικά χωρίς πέτσα, ψάρια , ψαρονέφρι, μοσχαρίσιο φιλέτο, κιμά γαλοπούλας-κοτόπουλου.

 

Πηγές βιταμίνης Α:

Φρούτα: πεπόνι, βερίκοκα, μάνγκο
Λαχανικά: Κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριές, λάχανο
Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα: χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γάλα και γιαούρτι

Πηγές Βιταμίνης C:

Φρούτα: Πορτοκάλια, ακτινίδια, φράουλες, πεπόνι
Λαχανικά: Ντομάτες, κόκκινες ή πράσινες πιπεριές, μπρόκολο, πατάτες

Πηγές Βιταμίνης Ε:

Φυτικά έλαια, φύτρο σιταριού, ξηροί καρποί, σπόροι

Σελήνιο: Καρύδια Βραζιλίας, τα θαλασσινά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα
Ψευδάργυρος: Θαλασσινά, άπαχο κρέας, πουλερικά, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, φασόλια, ξηροί καρποί καρπούς και σπόροι, δημητριακά ολικής αλέσεως.

 

Εντάξτε τα δημητριακά στη διατροφή σας:

Στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής καταναλώστε περισσότερες από 3 μερίδες την ημέρα δημητριακά ολικής άλεσης.

Κριθάρι: Χρησιμοποιήστε το σε σούπες, μαγειρευτά, και σαλάτες

Κινόα: Χρησιμοποιείστε την αντί για ρύζι

Ρύζι: Επιλέξτε καφέ ή άγριο

Σίκαλη: Χρησιμοποιήστε για ένα ψωμί πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Πλιγούρι: Χρήση ως εναλλακτική λύση για ρύζι, ως ορεκτικό ή ως σαλάτα.