Τσάι του βουνού: το θαυματουργό ελληνικό βότανο.

Το τσάι του βουνού ή σιδερίτης ή τσάι του Ολύμπου (Sideritis scardica, της οικογένειας Lamiaceae) θεωρείται ότι έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντικαταθλιπτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που οφείλονται στα διτερπενοειδή, τα φλαβονοειδή και τα στοιχειώδη έλαια που περιέχει. Παρουσιάζει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση κατά την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών του ορού, παρέχοντας πιθανόν προστασία από την αθηροσκλήρωση. Εξάλλου μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την εμπειρική του χρήση στο κρυολόγημα, τη γρίπη και τις αλλεργίες.

Στα παραπάνω συμπεράσματα καταλήγει μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας, του Ιατρικού Τμήματος του Α.Π.Θ.

Σύμφωνα με αυτήν, το τσάι του Ολύμπου είναι είδος που υπάρχει σε αφθονία στη χώρα μας και θα μπορούσε να καταναλώνεται όπως και το εισαγόμενο πράσινο τσάι. Η παρούσα μελέτη παρέχει ισχυρές ενδείξεις για την αντιοξειδωτική δράση του φυτού και καταδεικνύει ότι η ενσωμάτωσή του στην καθημερινή μας διατροφή πιθανόν να ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού στο πλαίσιο της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

 

Πηγή περιοδικό Αθηρολογίας: http://www.eabe.org/UsersFiles/Athirologia-21.pdf