Υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής

Η υγιεινή του σώματος αλλά και της ευαίσθητης περιοχής μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, άνετα και κυρίως καθαρά. Με την κατάλληλη υγιεινή και φροντίδα, διατηρούμε την απαραίτητη ισορροπία και αποφεύγουμε το ενδεχόμενο λοιμώξεων. Ωστόσο όπως συμβουλεύουν οι γυναικολόγοι η γεννητική περιοχή της γυναίκας έχει μια ιδιαίτερη φυσιολογία, με εκατομμύρια μικροοργανισμούς –βλαβερούς αλλά και ωφέλιμους. Ο κόλπος διαθέτει το δικό του σύστημα «αυτοκαθαρισμού» που σημαίνει ότι ένα μέρος των λειτουργιών του είναι να αυτοκαθαρίζεται. Το συχνό πλύσιμο, με ειδικά προϊόντα που απευθύνονται στις ευαίσθητες περιοχές, καταστρέφει τη χλωρίδα του κόλπου το pH και «σκοτώνει» τους υγιείς μικροοργανισμούς. Έτσι αντίθετα από ότι πιστεύουμε η συχνή καθαριότητα με τέτοια προϊόντα κάνει την ευαίσθητη περιοχή πιο ευάλωτη στην ανάπτυξη λοιμώξεων. Επιπλέον, όλα αυτά τα σκευάσματα ντους περιέχουν συστατικά που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις.

Οι γιατροί τονίζουν επίσης ότι είναι φυσιολογικό να υπάρχουν κάποιες οσμές στην ευαίσθητη περιοχή, όπως πχ κατά την έμμηνο ρήση ή κατά την εμμηνόπαυση επειδή μειώνονται τα οιστρογόνα. Οσμές μπορεί να υπάρξουν ανάλογα και με τη διατροφή όπως η κατανάλωση σκόρδου, ψαριών ή από τα συμπληρώματα διατροφής. Το πλύσιμο έξω από την γεννητική περιοχή με αποσμητικό σαπούνι μπορεί να μειώσει τη φυσική οσμή, αλλά μπορεί επίσης να στεγνώσει τους ευαίσθητους ιστούς. Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν πλύσιμο μόνο με νερό, ειδικά αν αντιμετωπίζετε θέματα ξηρότητας, φαγούρας ή καψίματος.

Πότε οι οσμές προειδοποιούν

Μερικές οσμές προκαλούνται όταν υπάρχουν θέματα υγείας. Αν η οσμή επιμένει και είναι έντονη ή αν συνοδεύεται από παχιές πρασινωπές εκκρίσεις τότε μπορεί να έχετε κάποια μόλυνση. Επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας για διάγνωση και θεραπεία και πολύ περισσότερο αν έχετε πόνο ή πληγές στην περιοχή.

Οι γιατροί συνιστούν να επιλέγουμε προϊόντα για τη φροντίδα και την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής με pH όπως αυτό της ευαίσθητης περιοχής, που σέβονται την φυσιολογική ισορροπία του βλεννογόνου και δεν αλλοιώνουν τη φυσική άμυνα του δέρματος