Υπέρταση. Η σιωπηλή νόσος

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες χρόνιες παθήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Παρά τον υψηλό επιπολασμό της, η υπέρταση δεν αντιμετωπίζεται και δε ρυθμίζεται κατάλληλα από την πλειοψηφία των πασχόντων. Επιπλέον, καθώς η αντιμετώπιση της υπέρτασης πραγματοποιείται κυρίως μέσω φαρμακευτικής αγωγής, της παρέμβασης στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής των ασθενών, συχνά παρακάμπτεται.

Συγκεκριμένα, η μη καλά ρυθμισμένη αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιοπάθειας (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των οφθαλμών. Έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

Στην Ελλάδα ένας στους τέσσερις Έλληνες(25%) πάσχει από υπέρταση ενώ το 40% από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση. Το ανησυχητικό, επίσης, είναι ότι το 35% από τους ασθενείς δεν έχουν ρυθμίσει καλά την πίεσή τους .

Έτσι είναι σημαντικός ο τακτικός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, από πάσχοντες και μη, για να διασφαλιστεί ο έλεγχος, η πρόληψη αλλά και η ορθή θεραπεία της υπέρτασης.