Φάρμακα για τα παιδιά. Ποτέ με κουτάλι κουζίνας

Οι παιδίατροι προειδοποιούν τους γονείς να μη μετρούν τις δόσεις των φαρμάκων που δίνουν στα παιδιά τους με τα κοινά κουτάλια της κουζίνας, αφού υπάρχει κίνδυνος υπερδοσολογίας αλλά και ατυχημάτων. Το επίσημο όργανο των παιδιάτρων στις ΗΠΑ τονίζει ότι μέτρηση της σωστής δόσης θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το δοσομετρητή που συνοδεύει το φάρμακο ή με σύριγγα που διαθέτει διαβαθμίσεις μέτρησης σε χιλιοστόλιτρα (mL) και να μη δίνεται παραπάνω φάρμακο από την προτεινόμενη δόση.

Το συχνότερο λάθος είναι η δόση του φαρμάκου-σε υγρή μορφή- με το κουτάλι της σούπας αντί για κουταλάκι του γλυκού. Πολλές χιλιάδες παιδιά καταλήγουν κάθε χρόνο στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων εξαιτίας της χορήγησης υπερβολικής δόσης κάποιου φαρμάκου.

Το ιδανικό, κατά τους αμερικανούς παιδιάτρους, θα ήταν τα φάρμακα να συνοδεύονται από κυπελλάκια ή σύριγγες, που φέρουν πάνω τους την κλίμακα των μετρικών μονάδων σε mL. Στην περίπτωση της σύριγγας, οι γονείς θα πρέπει να τη βάζουν στο πλαϊνό μέρος του στόματος του παιδιού και αργά να χορηγούν το φάρμακο, πράγμα που είναι και πιο εύκολο για το παιδί για να το καταπιεί. Αν υπάρχει κυπελλάκι μέσα στη συσκευασία του φαρμάκου, το σωστό θα ήταν ο γονιός, αφού μετρήσει τη σωστή δοσολογία, να χύσει μετά το φάρμακο μέσα σε μια σύριγγα.

Καθώς πολλές φαρμακευτικές εταιρείες συνεχίζουν να γράφουν τις δόσεις σε κουταλάκια, παρόλο που γνωρίζουν ότι αυτή η οδηγία δεν είναι ούτε ασφαλής, ούτε ακριβής, οι παιδίατροι τονίζουν την ανάγκη να αναγράφονται σαφείς οδηγίες έξω από το κουτί του φαρμάκου ή μέσα σε αυτό και να μην υπάρχουν μη μετρικές μονάδες (όπως τα κουταλάκια) στις οδηγίες των φαρμάκων.