Τα φάρμακα είναι από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτει η επιστημονική κοινότητα ενάντια στα μικρόβια και στις ασθένειες. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που η λήψη φαρμάκων από ορισμένους ανθρώπους μπορεί να τους προκαλέσει κάποια αλλεργική αντίδραση με συνέπειες ακόμη και πολύ σοβαρές για την υγεία τους.

Αιτίες

Μια φαρμακευτική αλλεργία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σας σύστημα αναγνωρίζει εσφαλμένα ένα φάρμακο ως μια επιβλαβή ουσία, όπως έναν ιό ή ένα βακτήριο. Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίσει ένα φάρμακο ως επιβλαβή ουσία, θα αναπτύξει ένα αντίσωμα ειδικό για αυτό το φάρμακο. Αυτό μπορεί να συμβεί την πρώτη φορά που λαμβάνετε ένα φάρμακο, αλλά μερικές φορές μια αλλεργία δεν αναπτύσσεται μέχρι να υπάρξουν επαναλαμβανόμενες εκθέσεις.

Τα φάρμακα

Οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να προκαλέσει αλλεργία, όμως κάποια έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες, όπως είναι τα αντιβιοτικά αλλά και ορισμένα παυσίπονα. Η πενικιλίνη είναι το φάρμακο που αναφέρεται συχνότερα ότι προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις για αυτό και το πρώτο πράγμα που ρωτούν στα επείγοντα περιστατικά ενός νοσοκομείου, ή σε μια επίσκεψη στο γιατρό, είναι αν έχουμε αλλεργία στην πενικιλίνη ή σε κάποια άλλα φάρμακα, όπως ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, για αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Αλλεργικές αντιδράσεις ή  Παρενέργειες; 

Μερικές φορές οι άνθρωποι μπερδεύουν τις παρενέργειες ενός φαρμάκου με μια αλλεργία. Η ναυτία, ο έμετος, η διάρροια και οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως παρενέργειες ενός φαρμάκου και ο κάθε ανθρώπινος οργανισμός -το ανοσοποιητικό σύστημα για την ακρίβεια- έχει διαφορετική ανοχή στις παρενέργειες αυτές.  Όταν το σώμα δεν μπορεί να «χειριστεί» τις παρενέργειες ενός φαρμάκου, τότε αυτό ονομάζεται ευαισθησία ή δυσανεξία στα φάρμακα.

Μια φαρμακευτική αλλεργία είναι επίσης διαφορετική από την τοξικότητα  που προκαλείται από την υπερβολική δόση φαρμάκων.

Συμπτώματα αλλεργικής αντίδρασης

Οι πιο χαρακτηριστικές αλλεργικές αντιδράσεις είναι τα δερματικά εξανθήματα ή η κνίδωση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να υπάρξει μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζαλάδα, πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας και δυσκολία στην αναπνοή. Η αναφυλαξία μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Τα συμπτώματα μιας σοβαρής φαρμακευτικής αλλεργίας εμφανίζονται συχνά μέσα σε μία ώρα μετά τη λήψη ενός φαρμάκου. Άλλες αντιδράσεις, ιδιαίτερα εξανθήματα, μπορεί να εμφανιστούν ώρες, ημέρες ή εβδομάδες αργότερα.


Τα σημεία και συμπτώματα αλλεργίας στα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Εξάνθημα
 • Κνίδωση
 • Κνησμός
 • Πυρετός
 • Πρήξιμο
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Συριγμός
 • Καταρροή
 • Κνησμός, υγρά μάτια

Παράγοντες κινδύνου

Ενώ οποιοσδήποτε μπορεί να έχει αλλεργική αντίδραση σε ένα φάρμακο, ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • Ιστορικό άλλων αλλεργιών, όπως τροφική αλλεργία ή αλλεργία χόρτου
 • Προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό φαρμακευτικής αλλεργίας
 • Αυξημένη έκθεση σε ένα φάρμακο, λόγω υψηλών δόσεων, επαναλαμβανόμενης χρήσης ή παρατεταμένης χρήσης
 • Ορισμένες ασθένειες που συνήθως σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις φαρμάκων, όπως η μόλυνση με HIV ή τον ιό Epstein-Barr.

 

 

Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα σοβαρής αντίδρασης ή υποψίας αναφυλαξίας μετά τη λήψη ενός φαρμάκου. Εάν έχετε πιο ήπια συμπτώματα φαρμακευτικής αλλεργίας, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

 

Πηγή: Mayo Clinic