Μια διατροφή πλούσια σε φλαβονοειδή, έχει σημαντικές πιθανότητες να προστατεύει την υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων.
Αυτό αποδεικνύουν τ’ αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστώνης. Σύμφωνα με αυτήν και τον επιβλέποντα καθηγητή Paul Jacques – διατροφικό επιδημιολόγo στο Κέντρο Έρευνας της Διατροφής για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου – πάνω από το 50% των συμμετεχόντων που κατανάλωναν επαρκείς ποσότητες φλαβονοειδών σε βάθος χρόνου είχαν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν Alzheimer. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition επισημαίνει ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή μπορούν να προστατεύσουν τη γνωστική υγεία. Τα φλαβονοειδή είναι φυτικά θρεπτικά συστατικά γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιιικές και αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Σύμφωνα με τον Jacques, οι πλούσιες σε φλαβονοειδή δίαιτες βοηθούν περισσότερο από τη νόσο του Alzheimer και τη σχετική άνοια. «Η νόσος του Alzheimer είναι μια σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο καθηγητής προσθέτοντας πως δεδομένης της απουσίας φαρμακευτικών αγωγών, η πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ μέσω μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντική.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.800 άτομα τα οποία και παρακολουθούνταν σε διάρκεια 20 ετών, δίνοντας αισιόδοξα αποτελέσματα για την ωφελιμότητα της καλής διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα άτομα με την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονοειδών είχαν περισσότερες από 50% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο του Alzheimer, σε σχέση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη» κατάληξε ο καθηγητής.
Τα φλαβονοειδή είναι ήδη γνωστά για τις αντιοξειδωτικές, αντιικές και αντικαρκινικές τους ιδιότητες ενώ πλέον, σύμφωνα με Κέντρο Έρευνας της Διατροφής για τη Γήρανση, μπορούν να θεωρούνται και ως διατροφικό μέτρο πρόληψης για το Alzheimer.
Υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή έχουν τροφές όπως τα μούρα, οι φράουλες, τα μήλα, τα πορτοκάλια, τα σταφύλια, το τσάι, η μαύρη σοκολάτα.